23948sdkhjf

Rise knoppar av verksamhet för flödesmätning i processen

RISE har gjort en avknoppning och startat företaget Incipientus Ultrasound Flow Technologies AB. Företaget erbjuder produkter som i realtid kan övervaka flödesegenskaper hos vätskor vid industriell tillverkning. Typiska kunder finns inom livsmedels-, bygg-, olje- och massaindustrin.

Den stora vinsten med Incipientus produkter är att de kan mäta komplexa egenskaper hos industriella vätskor direkt i processlinjen. Tidigare har man behövt ta ut prov och mäta manuellt i laboratoriet. Incipientus använder en egenutvecklad teknik som med pulsat ultraljud kontinuerligt och beröringsfritt kan studera flöden och mäta produkternas egenskaper.

- Detta ger möjlighet att korrigera processparametrar under pågående process, vilket leder till kostnadsbesparingar, högre och jämn kvalitet, högre säkerhet och energi- och miljövinster. Framtida krav på smart industri och industri 4.0 förutsätter denna typ av realtidsövervakning, säger Johan Wiklund, forskare vid RISE enhet Jordbruk och livsmedel.

Tekniken är avsedd för mätningar av hastighetshetsprofiler och flödesegenskaper hos 95 procent av alla industriella vätskor. Företaget adresserar en global, internationell miljardmarknad.

- Företaget har redan installerat Industri 4.0-färdiga system hos stora internationella kunder i Europa och Nordamerika. Internationella storbolag inom en rad olika branscher är mycket intresserade av tekniken, säger Johan Wiklund.

Företaget är nu inne i en process för att säkerställa kapital för de första årens expansion. Under 2018 räknar man med att omsätta intresset från industrin i kontrakt och att rekrytera flera nya medarbetare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078