23948sdkhjf

Kläckeri utan smitta tvingades ändå till stopp

Jordbruksverket kritiserar EU-lagstiftning när en av Sveriges största producenter av värphöns tvingats stoppa leveranserna – trots att kläckeriet inte drabbats själva.
För snart två veckor sedan kunde Jordbruksverket konstatera Newcastlesmitta på en gård med 14 000 höns utanför Linköping. Det ledde till att alla höns på gården avlivades, men också att en restriktiv skyddszon på en mils omkrets lades kring den drabbade gården under 15 dagar.

Det innebar i sin tur att en av Sveriges största producenter av värphöns, Swedfarm, under de efterföljande veckorna stoppats från att leverera kycklingar eftersom de befinner sig inom skyddszonen. Något som väckt kritik mot den verkande EU-lagstiftningen, skriver Östgöta Correspondenten .

Jordbruksverket kallar lagstiftningen för ålderdomlig.

– Ingen tror att Swedfarms produkter är smittade, men reglerna gör ändå att de inte får ut några kycklingar från området. Det beror på bekämpningsdirektivet från EU-kommissionen, som är betydligt äldre än för andra kända fågelsjukdomar. Vi har försökt att påverka så att man ska modernisera direktivet, säger Lena Hult, smittskyddssamordnare på Jordbruksverket, till tidningen.

Enligt Lena Hult är det troligt att många äggproducenter inte får sina kycklingar levererade på grund av dagens utformning av direktivet om bekämpning av Newcastlesmittan, som kan innebära att producenten tvingas skicka kycklingar på destruktion och stoppa inleveranser av ägg som ska kläckas under en period.

Om fyra år ska en ny EU-förordning om djurhälsolagar träda i kraft, och från Jordbruksverkets sida tror man att EU-kommissionen kommer att ha ändrat reglerna.

– Vi är säkra på att det blir förändringar tilll 2021. Kommissionen kommer att ta tag i direktivet om newcastlesmittan med största sannolikhet, säger Lena Hult till Corren.

I en kommentar till tidningen från Swedfarms styrelseordförande Daniel Kaplan ser man inte någon fara för produktionen, och att man klarar av ett stopp på 1-2 veckor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062