23948sdkhjf

Får Kinaorder för 200 miljoner kronor

Göteborgsföretaget ska leverera till största marknaden
Göteborgsbaserade Enviro har fått beskedet att man är den enda slutkandidaten i upphandlingen av en däckåtervinningsanläggning till kinesiska däcktillverkaren Vanlead Group.

Inom 30 dagar ska parterna enas om ett slutligt kontrakt rörande uppbyggnaden av en 30 000-tonsanläggning i Guangzhou, Kina. Det potentiella ordervärdet uppgår till över 200 miljoner svenska kronor.

– Det här bevisar vår teknologis starka position på den internationella marknaden för däckåtervinning. Vanlead är en av Kinas största och en av världens mest framåtsträvande däckproducenter som väljer Enviros teknologi för att integrera däckåtervinning med den egna däckproduktionen, säger Thomas Sörensson, vd för Enviro.

Enviro inleder nu slutförhandlingarna om en däckåtervinningsanläggning i Kina, meddelar den neutrala upphandlingsbyrån Guangdong Province Electrical and Mechanical Equipment Tendering Co., Ltd.

Anläggningen kommer att återvinna 30 000 ton däck och producera 9 000 ton kimrök per år.

- Såvitt vi vet kommer anläggningen att bli den första i världen i sitt slag som ägs och drivs av en däckproducent med syfte att återföra kimrök till sin egen däckproduktion.

Kina är världens största däckmarknad.

Det var för runt två år sedan som den nya metoden att utvinna kolprodukten kimrök från kasserade bildäck lanserades. Denna teknik vid ny gummiproduktion minskar nämligen miljöbelastningen kraftigt.

Vid framställning av kimrök på traditionellt vis, genom förbränning av oljeprodukter, bildas 2,66 kg koldioxid per kg framställd kimrök. Med en pyrolysbaserad återvinningsprocess framtagen av Enviro skapas endast 1,06 kg koldioxid per producerad kg kimrök.

Kimrök används främst i bildäck där det svarar för en tredjedel av innehållet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078