23948sdkhjf

Stora tidsvinster med drönare

Skogsstyrelsens tester visar en tidsbesparing på uppemot 80 procent.
Under sommaren och tidig höst har Skogsstyrelsen utfört drönartester för att jämföra tidsåtgången mellan traditionellt arbete till fots och användning av drönare i skogsbruket.

Läs också: Efter lagändringen – drönare testas i skogsbruket

Resultaten visart på en potentiell tidsbesparing på mellan 60 till 80 procent enligt Skogsstyrelsen, om man använder drönaren på rätt sätt. Enligt myndigheten har drönaranvändning potential att effektivisera exempelvis skadeinventering efter större stormar och bränder samt bedömning av storlek på viltstammar.

– Jag har själv använt drönaren i samband med en kontroll av hänsyn vid ett vattendrag där det annars kan vara tidsödande att ta sig fram. Där sparade vi mycket tid. Det här har hela branschen nytta av, säger Martin Klenz, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Sala, i ett pressmeddelande.

Samtidigt visar myndighetens utredning att det finns väderförhållanden och arbetsuppgifter som lämpar sig mindre bra för tekniken. Nu arbetar Skogsstyrelsen för att nå ut med kunskaperna till skogsägare runtom i landet som är intresserade av att använda drönare i sitt arbete.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079