23948sdkhjf

Här ska batterifabriken byggas

Nu har Northvolt gjort sitt val
Företaget Northvolt har valt Skellefteå som etableringsort för sin planerade batterifabrik.

En forskningsverksamhet kommer att förläggas till Västerås.

Den totala investeringen fram till år 2023 är beräknad till upp emot 40 miljoner svenska kronor, varav merparten kommer att investeras i Skellefteå.

– Vi är glada för beskedet. Det här kan bli en av Europas största etableringar. Valet av Skellefteå är ett styrkebesked för hela norra Sverige, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå.

Dagens besked innebär att Northvolt tänker placera vad som kan bli Europas största fabrik för produktion av lithium-ionbatterier i Skellefteå.

Fabriken väntas innebära uppemot 2 000-2 500 arbetstillfällen och kommer att innebära lokal och regional utveckling inom flera områden.

Northvolts ambition är att sätta spaden i marken under andra halvåret 2018 och ha den första fjärdedelen av fabriken klar och uppe i produktion år 2020.

När fabriken är fullt utbyggd år 2023 kommer den totalt att producera 32 GWh batterikapacitet per år.

– Skellefteå uppfyller samtliga grundläggande förutsättningar för etableringen av fabriken på ett enastående sätt. Vi ser dessutom en stor fördel i att kunna använda oss av Skellefteås förnybara energiförsörjning, säger Peter Carlsson, grundare och VD, Northvolt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125