23948sdkhjf

Rennäringen stoppade vindkraftspark

Nordisk vindkraft får avslag på planerna på en vindkraftspark vid gränsen mellan Åsele och Lycksele kommuner av Mark- och miljödomstolen.

Företaget hade ansökt om att få bygga 48 vindkraftsverk i Hemberget, Fjällberg, Sandsjön västra och Sandsjön östra. Företaget hade fått tillstånd från Länsstyrelsen att uppföra 25 vindkraftverk vid Fjällberg och Sandsjön östra, rapporterar P4 Västerbotten.

Men samebyarna Vapten och Vilhelmina norra samt föreningen Svenskt landskapsskydd och tiotals privatpersoner överklagade Länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen.


Nordisk vindkraft överklagade beslutet att man inte fick uppföra vindkraftsverken vid Hemberget och Sandsjön västra där domstolen menar att området är olämpligt för vindkraft.

– Det är positivt, det är väldigt positivt, så det var en glädjens dag igår, säger Inger Ann Omma i Vapstens sameby om domen från Mark- och miljödomstolen till Sameradion & SVT Sápmi.

Hon menar att domen betyder mycket för renskötseln i området.


– Det visar att det faktiskt lönar sig att ta strid för renens rätt att kunna vara i området och använda området på det sätt som djuret gjort över tid. Att renen faktiskt har ett existensberättigande i modernt samhällsbyggande, säger Inger-Ann Omma.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141