23948sdkhjf

Format för utväxling av förbrukningsdata

En ny internationell standard gör det möjligt att få företagens tidigare energiförbrukning tillgänglig för tredje part.

För att energikunderna ska kunna fatta beslut och planera sin förbrukning av el och av gas krävs tillgång till data om aktuella och tidigare förbrukning. Sådana data kan också göras tillgängliga för tredje part, som kan assistera med analys och beräkningar som underlag för beslut.

Ett format för detta beskrivs i ett förslag till arbete med en ny internationell standard: Profiles for energy consumption data (”My Energy Data”).

I förslaget ingår också en beskrivning av användningsfall, ”use-cases”, som är aktuella. Förslaget baseras på element som beskrivs i internationella standarder och syftet är att åstadkomma ett XML-schema som kan användas av alla berörda för att uppnå full interoperabilitet.

XML-schemat associeras med ett meddelande som baseras på olika standarder, framförallt CIM (Common information Model) som beskrivs i standarder i serien IEC 62325 om kommunikation på energimarknaden, i Sverige fastställda i serien SS-EN 62325.

Den färdiga profilen (CIM-EU-MED) ska också motsvara krav i aktuella EU-direktiv, t ex dataskyddsdirektivet 2016/679/EU och direktivet 2012/27/EU om energieffektivitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078