23948sdkhjf

Berget ska röntgas

SGU ska 3D-modellera malmkropparna i tre aktiva gruvor i Sverige, Grekland och Bulgarien i ett EU-samarbete för effektivare analys och sortering av malm och berg.

Bildtext: Utsnitt 3D-densitetsmodell , baserad på tyngdkraftsdata från Falu gruvområde.

Projektet, X-MINE, handlar om att utveckla ny teknik för att analysera de borrkärnor av berg som tas upp när man letar efter malm – bland annat genom röntgenteknik, att utveckla bättre 3-modeller av hur det ser ut under jord och att ta fram teknik för effektivare sortering av malm och restberg.

Allt detta sammantaget kan bidra till bättre undersökningsmetoder, effektivare malmutvinning och minskade mängder och transporter av restberg – vilket i sin tur ger lägre miljöpåverkan och resurseffektivare processer för gruvnäringen.

Den modellering som SGU svarar för ska vara regional och gruvnära och med fokus på strukturgeologi, geofysik och mineralogi.

Projektet är treårigt och kommer att avslutas 2020.

X-MINE finansieras av EUs forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020. 


X-MINE har en total budget på 11,9 miljoner euro varav EU, via Horizon 2020 bidrar med 9,3 miljoner euro.

Horizon 2020 är hittills EUs största forsknings- och innovationsprogram, som under en period på sju år fördelar totalt närmare 80 miljarder euro direkt till olika forsknings och utvecklingsprojekt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078