23948sdkhjf

Svenskt initiativ mot 39 farliga kemikalier

Sedan 2011 har Kemikalieinspektionen tagit initiativ till åtgärder mot nästan 40 farliga kemikalier som reglerats inom EU, enligt Kemikalieinspektionens redovisning av regeringsuppdraget om en handlingsplan för en giftfri vardag.

Sverige har därmed en ledande roll i EUs arbete för att skydda hälsa och miljö från farliga ämnen.

Det är en förutsättning för ett hållbart samhälle att vi har ett starkt skydd för hälsa och miljö mot farliga kemikalier, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Nina Cromnier.

I rapporten som Kemikalieinspektionen överlämnar till regeringen i dag redovisar myndigheten vilka insatser som har gjorts på nationell nivå i Sverige, inom EU och internationellt inom ramen för handlingsplanen sedan starten 2011.

Kemikalieinspektionen konstaterar i rapporten att Sverige med stöd av handlingsplanen har kunnat ta en ledande roll när det gäller att lämna förslag till åtgärder mot hälso- och miljöfarliga ämnen inom EU.

Under perioden 2011–2017 har Kemikalieinspektionen bidragit med underlag och förslag om 39 kemiska ämnen, som därefter har begränsats inom EUs kemikalieförordningar.

Bland de ämnen som Kemikalieinspektionen tagit initiativ till att reglera på EU-nivå finns flera högfluorerade ämnen (PFAS) och kadmium. Sverige har också drivit på för skärpta begränsningar i EUs leksaksdirektiv för bisfenol A och bly i leksaker. På internationell nivå har Kemikalieinspektionen förstärkt insatserna med att bidra till regleringar av kemiska ämnen i globala konventioner.

I den nya rapporten lyfter Kemikalieinspektionen fram tre huvudsakliga utmaningar när det gäller att skydda hälsa och miljö från skadliga ämnen. Utmaningarna gäller att antalet varor som innehåller farliga ämnen är stort och förväntas öka, att livsmedel och dricksvatten fortfarande förorenas av farliga ämnen, samt att barn och unga är särskilt känsliga för påverkan av kemikalier.





Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063