23948sdkhjf

Expanderar i Turkiet

Nordkalk expanderar sin verksamhet till Turkiet. I en gemensam affär med en lokal aktör ska man nu äga och driva en kalktäkt i nordvästra delen av landet, sydväst om Istanbul.

Det gemensamma företaget, Nordeka Maden A.Ş. ska kontrolleras av Nordkalk. Tillståndet för gruvbrytning innehölls tidigare av Biga Maden

– Turkiet är en växande marknad med stark befolkningsökning. Eskibalikli fyndigheten är lokaliserad i Canakkele-Biga regionen, omkring 300 kilometer sydväst om Istanbul, med stora industri- och infrastrukturprojekt pågående, vilket ökar efterfrågan på kalkstensbaserade produkter. Förutom infrastruktur, byggs det också flera kraftverk i regionen, säger Hannu Hautala, CEO för Nordkalk. 


Under de närmaste månaderna kommer det gemensamma företaget Nordeka Maden starta verksamheten och bygga en ny krossningsanläggning.

Vid full kapacitet förväntas företaget ha en årlig produktion på 2,5 miljoner ton kalksten och sysselsätta mer än 50 personer. Under investeringsfasen kommer en extern entreprenör ansvara för kalkbrytningen.

Reserverna av högkvalitativ kalksten i Eskibalikli förväntas räcka i åtminstone 30 år.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094