23948sdkhjf

Avtal för svensk-finsk ledning

Svenska kraftnät och Finlands stamnätbolag Fingrid har tecknat avtal om en växelströmsledning mellan Messaure i Sverige och Keminmaa på den finska sidan.

Ledningen ska öka försörjningssäkerheten i Finland och gör att Svenska kraftnät kan utnyttja balansreglering och reserver på ett bättre sätt i Sverige och i Finland. Ledningen är planerad att tas i drift i slutet av 2025.

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh och Fingrids verkställande direktör Jukka Ruusunen undertecknade avtalet i Stockholm den 23 augusti.

Den analys som gjorts visar att en ny elförbindelse mellan Sverige och Finland resulterar i stor nytta för hela den nordiska elmarknaden. 

– Uppgörelsen är viktig då den nya ledningen är ett verktyg för oss att ytterligare effektivisera vår balansreglering och reservhantering, säger Ulla Sandborgh, generaldirektör på Svenska kraftnät. 

Arbetet är nu i en fas där en teknisk förstudie tas fram och som ska vara färdigställd i mars 2018. Därefter startar projektets arbete med tillståndprocesserna som planeras vara klara i slutet av 2022. Drifttagningen är planerad till slutet av 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063