23948sdkhjf

Fortsatt stark optimism

Optimismen är fortsatt stark bland svenska företag och hushåll, visar Business Swedens exportchefsindex för tredje kvartalet i år som presenteras 24 augusti.

Den stabila globala konjunkturutvecklingen har medfört att exportorderingången i svensk industri har ökat kraftigt i år.

Ökad oro i omvärlden så som den nya politiska scenförändringen i USA, oenighet i Europa och ökade geopolitiska spänningar tycks inte ha påverkat förtroendet hos företag och hushåll, åtminstone inte än.

Den globala konjunkturutvecklingen drivs av en stark uppgång i investeringar i industrin, vilket gynnar svensk export och svenska företag som i stor utsträckning producerar investerings- och insatsvaror, Business Sweden.

Business Sweden mäter kvartalsvis den aktuella exporttemperaturen genom att intervjua exportcheferna i alla större företag samt ett urval små och medelstora företag. Intervjuerna har gjorts under augusti månad så resultatet är högaktuellt.   

– Det andra kvartalet ökade exportchefsindex med hela 4,6 enheter till 62,8. Det är den högsta nivån sedan andra kvartalet 2011, säger Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.





Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078