23948sdkhjf

Samarbete för den digitala gruvan

I PIMM-projektet har Boliden, Ericsson, Telia, Volvo CE, ABB, Wolfit, RISE SICS och LTU gått samman för att utforska vad 5G innebär för affärsmodellerna och den livsnödvändiga kommunikationen i en gruva.

Foto: Boliden.

– Nyttan att jobba med andra teknikföretag är enorm, och det har funnits en väldig öppenhet och samarbetsvilja i projektet som ytterligare ökat nyttan” säger Rikard Mäki, från Volvo CE som i projektet utvecklat och testat sin fjärrstyrda hjullastare i gruvmiljö, där hjullastaren har arbetat 400 meter under jord medan operatören har suttit på ett kontor ovan gruvan.

Projektet Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining (PIMM) installerade den senaste tekniken för mobilkommunikation nere i Bolidens Kankbergsgruva för att testa hur tekniken står sig i en riktigt tuff industriell miljö med utmanande användningsområden där fördröjningar i nätet kan ha stora konsekvenser för säkerheten och arbetet. 

– Det är nödvändigt att jobba med verkliga problem i en riktig miljö, ihop med andra inom ekosystemet. Det ökar chansen att lyckas, säger Peter de Bruin från Ericsson som byggt mobilnätet i Kankbergsgruvan.

För Ericsson har PIMM-projektet varit en del av deras 5G för Sverige-program.

I PIMM-projektet kunde ABB styra gruvventilationssystemet 400 meter ner i Bolidens Kankbergsgruva med styrfunktionen i molnet via trådlös anslutning.

– Med mobilkommunikationsteknik får vi och våra kunder en större flexibilitet och vi kan ha servicetjänster på en helt ny nivå", säger Jan Nyqvist, global produktchef för gruvautomation inom ABB.

Samarbetet mellan företagen och organisationerna har resulterat i att visa att framtidens gruva inte bara kan bli mer effektiv, utan även säkrare. Efter varje sprängning behöver berget säkras och förstärkas med bland annat bultar. I PIMM-projektet har man testat och installerat så kallade smarta bergbultar för att kunna koppla upp bergmätningar online och få varningar om det börjar röra på sig för mycket. Dessutom har man skapat ett positioneringssystem som inte bara är viktigt vid fjärrstyrning av maskiner utan även för att kunna veta var alla befinner sig om en olycka har skett.

Projektet har även resulterat i att de som arbetar i gruvan kan använda sina mobiler nere i gruvan för att surfa och ringa, och prestandan under jord är till och med bättre än den som finns ovan jord.

Projektet har överträffat de mål som sattes när vi startade projektet. Vi har sett så många innovativa tankar och idéer födas i projektet som vi nu ser är på väg att bli verklighet, berättar Eilert Johansson, projektledare för PIMM-projektet och senior projektledare vid RISE SICS.

Läs mer om projektet på sics.se/projects/pimm eller se filmen om PIMM-projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094