23948sdkhjf

Pajalagruvan kan starta igen om ett år

Kaunisvaaragruvan i Pajala kan räddas efter att konkursförvaltaren kommit överens med företaget Abecede om att gå vidare med en försäljning.

Konkursförvaltaren ska ha nått en bindande överenskommelse om att sälja resterande delar av konkursboets egendom till Abecede AB – som redan äger anläggningarna där järnmalmen förädlas.


Enligt SVT Nyheter Norrbotten kan 300 nya jobb skapas om gruvdriften återuppta.


– En nedmontering av gruvan skulle inte bara ha lett fram till att alla intäkter och arbetstillfällen försvann, utan även till kostnader för staten för återställning av det för tidigt avställda gruvområdet. En möjlig omstart av verksamheten är alltså positiv på väldigt många plan, kommenterar konkursförvaltaren Hans Andersson.


När gruvan i Pajala gjorde konkurs för några år sedan med skulder på 14 miljarder kronor var det den största svenska företagskonkursen i modern tid .

Mats Leifland, ordförande i Abecede, säger till P4 Norrbotten att en gruvbrytning i kan starta redan i juli nästa år.

– Om allt går vår väg och vi får alla tillstånd och får finansiering finns det möjlighet att starta under juli nästa år. Men det är många saker som ska redas ut först, säger Mats Leifland till P4 Norrbotten.

Ingen av parterna vill berätta om prislappen. Mats Leifland vill heller inte, enligt P4 Norrbotten, berätta om hur mycket kapital det krävs för att sätta igång verksamheten igen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078