23948sdkhjf

Ny fart på vindkraften

Under andra kvartalet i år beställdes vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 232 MW.

Det kan jämföras med bara två MW under första kvartalet, enligt Svensk Vindenergi.

– Efter en lång tids osäkerhet om framtiden för elcertifikatsystemet finns det nu en tydlighet som gör att investeringarna i vindkraft kan ta ny fart, säger Charlotte Unger Larson, vd Svensk Vindenergi.

Riksdagen har beslutat om en förlängning av elcertifikatsystemet och ett nytt mål om ytterligare 18 TWh ny förnybar el till år 2030. Beslutet bygger på den energiöverenskommelse som slöts förra sommaren mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.


– Sverige har bland de bästa förutsättningarna i Europa för vindkraft. Det tillsammans med en långsiktig politisk inriktning mot ett helt förnybart elsystem innebär ett växande internationellt intresse att investera i Sverige, säger Charlotte Unger Larson.


Investeringarna i vindkraft på 232 MW är den näst högsta nivån under de senaste tre åren, under motsvarande period för ett år sedan var nivån 160 MW.


– När vindkraftsinvesteringarna nu tar fart igen måste vi påskynda och förenkla anslutning till elnäten och effektivisera tillståndsprocesserna, säger Charlotte Unger Larson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093