Solen skiner på Sunpine

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

För att ställa om vårt fossilberoende samhälle behöver bland annat transportsektorn minska sina koldioxidutsläpp dramatiskt. En hel del trafik måste rationaliseras bort, och resten måste använda förnybara drivmedel.

Idag tillverkar Sunpine i Piteå förnybar talldiesel från tallolja. Produktionen motsvarar två procent av Sveriges totala dieselkonsumtion.

– Vår anläggning är ett fantastiskt exempel, men vi kommer inte att lösa allting. Det går teoretiskt att komma upp i fem procent, men sen finns det inte mer tallolja. Lignin och animaliska fetter kommer vara en viktig del i att uppnå fossilfrihet, säger vd:n Magnus Edin.

Sunpines historia börjar när några forskare försökte extrahera dyrbara steroler ur tallolja. Ganska snart upptäckte de att oljan innehöll något med ännu större potential; en dieselliknande molekyl.

Tre stora bolag med gemensamma intressen tog fram plånboken och investerade hundra miljoner kronor vardera. Sveaskog som hade skogsråvara, Södra med överbliven tallolja från sina massabruk och Preem som ville producera förnybar diesel. Någon anläggning i pilotskala blev det inte, utan investerarna satsade på en fullskaleanläggning på en gång.

– Anläggningen byggdes 2010 och överträffar förväntningarna. Innan året är slut hade jag tänkt att vi ska vara femtio stycken som jobbar här på Sunpine. Idag är vi 45, berättar Magnus Edin.

Både talloljan och talldieseln följer oljeprisets utveckling, och det är den relativt konstanta prisskillnaden mellan råvara och produkt som utgör grunden för Sunpines verksamhet. Fast utan de övriga produkterna, terpentin och bioolja, så skulle anläggningen inte vara lönsam.

Den kemiska processen är enkel; separationen av de olika produkterna sker med destillering i en jättehög kolonn. Förutom att koka bort terpentin ska även överflödigt vatten bort. Genom att minska trycket krävs inte lika mycket energi för att koka bort vattnet som får en kokpunkt på bara sju grader.

Även om melodin tycks vara diesel och gröna skogar så har det varit tufft. Särskilt under de tre första åren när anläggningen trimmades in. När det var som värst med igensättningar fick produktionen stoppas var tredje dag för rengöring. Produktionschefen Jonas Vinblad von Walter tillhör en av dem som varit med längst:

– Visst har det varit kämpigt innan vi såg ljuset i tunneln, men vi fick sätta upp delmål och se positivt på det som fungerade. Det var en milstolpe att kunna köra anläggningen en vecka i sträck.

Från våren 2013 började fabriken fungera som den skulle. Bara tre år senare genomgick anläggningen stora förändringar för att kunna producera harts. Pengarna kom från ett fjärde bolag, Lawter, som ville använda harts till limmer, klister och färger.

Det saknas inte heller idéer och investeringar för framtiden. Ett önskemål är att kunna förverkliga den ursprungliga planen på extraktion av steroler. Biooljan är också lite för tjock och måste spädas med inköpta, lättare vegetabiliska oljor. I ett samarbete med Piteå energi ska Sunpine bli fjärrvärmeleverantör till en ny husfabrik innan året är slut.

Eftersom råvaran kommer från pappers- och massaindustrin och talldieseln används i petroleumindustrin så lever Sunpine i ett gränsland mellan de bägge branscherna. De följer massabrukens standarder men är starkt präglade av oljebranschen.

Ett exempel är vägningen före och efter lossning och lastning för att veta de exakta volymerna. Ett annat är att värmesystemet är oljeburet istället för ångburet. Dessutom: alla medarbetare på området måste bära gaslarm, även om risken hos Sunpine är lägre än hos ”riktiga” raffinaderier.

– Vi har satt en ny säkerhetsstandard häruppe i Norrbotten. Entreprenörerna är inte vana vid såna här krav eftersom vi inte haft den typen av industri tidigare, säger Jonas Vinblad von Walter.

För att minimera störningar och driftstopp står alla pumpar inomhus och är av samma märke. I förrådet finns de viktigaste reservdelarna och även sprillans nya motorer och pumpar. Produktionschefens högsta önskan är att anläggningen ska gå utan ett enda avbrott. Fast hans önsketänkande har visat sig få vissa effekter.

– I början när vi hade uppstartsproblem så slutade de operatörer som inte hade förväntat sig ett hårt jobb, de som hade förväntat sig ett lätt jobb inne i kontrollrummet. Nu när driften är stabil så är utmaningen att behålla de som stannat, de som tyckte att det var kul när det hände grejer.

En åtgärd har varit att införa 8-skift. Det är som ett vanligt 6-skift men med två extra veckor där operatörerna jobbar dagtid och har andra, bredare uppgifter för att utveckla verksamheten.

– Framtidens utmaning är att få de erfarna operatörerna att stanna kvar och att lära upp de nya utan att behöva stanna och återstarta anläggningen. Större industrier har ju en processimulator, något liknande kanske vi också behöver i framtiden, säger Jonas Vinblad von Walter.Text och foto
Jesper Gunnarsson

Reportaget tidigare infört i Process Nordic nr 6 2017

Fakta Sunpine

Ägs till lika delar av Sveaskog, Preem, Södra, Lawter och grundarnas bolag Kiram. Anläggningen ligger på Haraholmen utanför Piteå och togs i drift 2010. Råvaran är tallolja som är en restprodukt från sulfatmassabruk. Idag tillverkar Sunpine 100 000 kubik talldiesel på årsbasis, vilket motsvarar ungefär två procent av all diesel som förbrukas i Sverige. Dessutom utvinns terpentin, harts och bioolja ur talloljan. Nu tittar bolaget på hur de ska kunna extrahera steroler ur biooljan.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Dags för semester

Process Nordics redaktion tar semester under juli. Vi önskar dig en fin sommar och återkommer med nyhetsrapportering och nyhetsbrev i augusti.

Process Nordic även på LinkedIn

Finpappersbruk kan bli kartongbruk

Bindemedel från skogen i framtidens asfalt

Ett europeiskt forskningsprojekt, som tagit sikte på att skapa flygbränsle av restprodukter från skogsbruk, får i processen en bioprodukt som kan bli ett nytt biobaserat bindemedel för framtidens asfalt.

ABB investerar 270 miljoner i Sverige

ABB investerar mer än 30 miljoner dollar (cirka 270 miljoner kronori en ny toppmodern tillverkningsenhet som nu byggs vid företagets anläggning i Ludvika.

Naturvårdsverket vill återkalla tillstånd för gruva

För åtta år sen fick gruvan utanför Pajala miljötillstånd för verksamheten. Nu, tre veckor före återstarten, driver Naturvårdsverket på för att tillståndet ska dras tillbaka.

Nyhetsbrev

De vill skapa bioraffinaderier över hela Europa

Arkiv
Plus

De digitaliserar underhållssystemet

Många jobb försvinner med AI - men inte mitt

Samarbetar om hållbar gruvbrytning på stora djup

Nu ska en ny världsstandard sättas för hållbar gruvbrytning på stora djup. LKAB, Epiroc, ABB, Combitech och AB Volvo går samman i ett partnerskap och startar en unik testbädd i Malmfälten.

Tar energieffektivitetsorder på 120 miljoner

Satsning på AI-forskning

Nu satsar forskningsinstitutet RISE på tillämpad AI-forskning som ska omsätta ny kunskap i nya produkter och tjänster.

Samverkan för att nå FN:s mål

Effektiviserar med 3d-skrivna verktyg

Testar cobotar i produktionslinjen

Geotermisk el gör succé på Island

Climeon har tecknat avtal med isländska Varmaorka om att mer än fördubbla en befintlig order av geotermiska elanläggningar.

ABB ska driva nya kryssningsfartyg

Barrträd ny kostym för korven

Domsjö fabriker lanserar ny cellulosaprodukt – ska riktas mot korvskinnsproducenter.

Renar allt vatten med patenterad metod

Alfa Laval tar stororder

EU ger klartecken för tallolja

Eu ger grönt ljus för tallolja som förnyelsebart drivmedel, men fasar ut palmoljan till 2030.

Heineken mångmiljonsatsar i brittiskt bryggeri

Investering på 40 miljoner pund ska lägga grunden för ny anläggning, när London-bryggeriet får ny minoritetsägare.

29 procent upp 2017

Försäljningen av industrirobotar fortsätter att öka på global basis.

Forskar kring framtidens industri

Setra investerar i pyrolysolja

Autonom industri diskuteras i Almedalen

Levererar till Billerud Korsnäs

Första offentliga framträdandet för Bolidens nye vd

Fokus på applikationer som samarbetar

Energiföretagen vill minska plastavfall

Ökad automatisering i gasfjäderfabriken

ÅF förvärvar Facilia

Hon blir generaldirektör för Vinnova

Utredning om svensk biogas

Åkerströms Björbo tar order för 1,3 miljoner

Följ ditt beställda stål digitalt

Se alla Företagens egna nyheter

RS Components presenterar nytt trådlöst tillbehör att använda med PELTOR-hörselskydd

RS Components blir Glenairs digitala distributionspartner

RS Components lanserar kontaktdonen MUO 2.5 från Molex för elektrisk utrustning och elsystem

Mångsidig digital indikator med LC-display- JUMO diraVIEW

RS Components lanserar en global designtävling för att ge upphov till en ny musikupplevelse

RS Components säljer datasäkerhetsprodukter för att hjälpa företag med GDPR-efterlevnad

RS Components lanserar en serie värmekameror och produkter för test och mätning från FLIR

Den nya appen DesignSpark Toolbox från RS Components är tillgänglig för iOS, Android och Windows

RS Components lanserar en liten RS Pro infraröd temperatursensor för industriell utrustning

Rätt matchning ger enastående lagarbete

Möt Agaria på Elmia Produktionsmässor 15-18 maj i Jönköping!

RS Components utökar RS Pro-sortimentet av test- och mätinstrument

Nya logikmoduler konfigureras via användarvänligt webbgränssnitt

RS Components presenterar två nya serier med strömförsörjningar från RS Pro

RS Components tillkännager distributionsavtal med IDEC för tillgång till industriella komponenter

Lägre livscykelkostnad och ökad hållbarhet

Utökat samarbetsavtal mellan Abracon och RS Components

RS Components lanserar DesignSpark Pmod-adapter för Raspberry Pi

RS Components offentliggör lanseringen av ett kompakt industriellt Ethernet-kontakdon från Hirose

RS Components utökar sortiment med pekskärmar för industriell automation

RS Components utökar sortimentet av kontaktdon och kablar i RS Pro-sortimen...

RS Components presenterar nya industriella läsare för RFID-taggar

Med lanseringen av DesignSpark Safety förenklar RS Components riskbedömning...

RS Components tar prisvärda värmekameror till nästa nivå med nya FLIR ONE® ...

RS stöder uppstartsföretag som ger spädbarn och småbarn tillgång till bioni...

Sänd till en kollega

0.144