Solen skiner på Sunpine

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

För att ställa om vårt fossilberoende samhälle behöver bland annat transportsektorn minska sina koldioxidutsläpp dramatiskt. En hel del trafik måste rationaliseras bort, och resten måste använda förnybara drivmedel.

Idag tillverkar Sunpine i Piteå förnybar talldiesel från tallolja. Produktionen motsvarar två procent av Sveriges totala dieselkonsumtion.

– Vår anläggning är ett fantastiskt exempel, men vi kommer inte att lösa allting. Det går teoretiskt att komma upp i fem procent, men sen finns det inte mer tallolja. Lignin och animaliska fetter kommer vara en viktig del i att uppnå fossilfrihet, säger vd:n Magnus Edin.

Sunpines historia börjar när några forskare försökte extrahera dyrbara steroler ur tallolja. Ganska snart upptäckte de att oljan innehöll något med ännu större potential; en dieselliknande molekyl.

Tre stora bolag med gemensamma intressen tog fram plånboken och investerade hundra miljoner kronor vardera. Sveaskog som hade skogsråvara, Södra med överbliven tallolja från sina massabruk och Preem som ville producera förnybar diesel. Någon anläggning i pilotskala blev det inte, utan investerarna satsade på en fullskaleanläggning på en gång.

– Anläggningen byggdes 2010 och överträffar förväntningarna. Innan året är slut hade jag tänkt att vi ska vara femtio stycken som jobbar här på Sunpine. Idag är vi 45, berättar Magnus Edin.

Både talloljan och talldieseln följer oljeprisets utveckling, och det är den relativt konstanta prisskillnaden mellan råvara och produkt som utgör grunden för Sunpines verksamhet. Fast utan de övriga produkterna, terpentin och bioolja, så skulle anläggningen inte vara lönsam.

Den kemiska processen är enkel; separationen av de olika produkterna sker med destillering i en jättehög kolonn. Förutom att koka bort terpentin ska även överflödigt vatten bort. Genom att minska trycket krävs inte lika mycket energi för att koka bort vattnet som får en kokpunkt på bara sju grader.

Även om melodin tycks vara diesel och gröna skogar så har det varit tufft. Särskilt under de tre första åren när anläggningen trimmades in. När det var som värst med igensättningar fick produktionen stoppas var tredje dag för rengöring. Produktionschefen Jonas Vinblad von Walter tillhör en av dem som varit med längst:

– Visst har det varit kämpigt innan vi såg ljuset i tunneln, men vi fick sätta upp delmål och se positivt på det som fungerade. Det var en milstolpe att kunna köra anläggningen en vecka i sträck.

Från våren 2013 började fabriken fungera som den skulle. Bara tre år senare genomgick anläggningen stora förändringar för att kunna producera harts. Pengarna kom från ett fjärde bolag, Lawter, som ville använda harts till limmer, klister och färger.

Det saknas inte heller idéer och investeringar för framtiden. Ett önskemål är att kunna förverkliga den ursprungliga planen på extraktion av steroler. Biooljan är också lite för tjock och måste spädas med inköpta, lättare vegetabiliska oljor. I ett samarbete med Piteå energi ska Sunpine bli fjärrvärmeleverantör till en ny husfabrik innan året är slut.

Eftersom råvaran kommer från pappers- och massaindustrin och talldieseln används i petroleumindustrin så lever Sunpine i ett gränsland mellan de bägge branscherna. De följer massabrukens standarder men är starkt präglade av oljebranschen.

Ett exempel är vägningen före och efter lossning och lastning för att veta de exakta volymerna. Ett annat är att värmesystemet är oljeburet istället för ångburet. Dessutom: alla medarbetare på området måste bära gaslarm, även om risken hos Sunpine är lägre än hos ”riktiga” raffinaderier.

– Vi har satt en ny säkerhetsstandard häruppe i Norrbotten. Entreprenörerna är inte vana vid såna här krav eftersom vi inte haft den typen av industri tidigare, säger Jonas Vinblad von Walter.

För att minimera störningar och driftstopp står alla pumpar inomhus och är av samma märke. I förrådet finns de viktigaste reservdelarna och även sprillans nya motorer och pumpar. Produktionschefens högsta önskan är att anläggningen ska gå utan ett enda avbrott. Fast hans önsketänkande har visat sig få vissa effekter.

– I början när vi hade uppstartsproblem så slutade de operatörer som inte hade förväntat sig ett hårt jobb, de som hade förväntat sig ett lätt jobb inne i kontrollrummet. Nu när driften är stabil så är utmaningen att behålla de som stannat, de som tyckte att det var kul när det hände grejer.

En åtgärd har varit att införa 8-skift. Det är som ett vanligt 6-skift men med två extra veckor där operatörerna jobbar dagtid och har andra, bredare uppgifter för att utveckla verksamheten.

– Framtidens utmaning är att få de erfarna operatörerna att stanna kvar och att lära upp de nya utan att behöva stanna och återstarta anläggningen. Större industrier har ju en processimulator, något liknande kanske vi också behöver i framtiden, säger Jonas Vinblad von Walter.Text och foto
Jesper Gunnarsson

Reportaget tidigare infört i Process Nordic nr 6 2017

Fakta Sunpine

Ägs till lika delar av Sveaskog, Preem, Södra, Lawter och grundarnas bolag Kiram. Anläggningen ligger på Haraholmen utanför Piteå och togs i drift 2010. Råvaran är tallolja som är en restprodukt från sulfatmassabruk. Idag tillverkar Sunpine 100 000 kubik talldiesel på årsbasis, vilket motsvarar ungefär två procent av all diesel som förbrukas i Sverige. Dessutom utvinns terpentin, harts och bioolja ur talloljan. Nu tittar bolaget på hur de ska kunna extrahera steroler ur biooljan.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Zinkgruvan Mining säkrar leveranser med nytt avtal

Höganäs köper Luleåföretag

SolTech tar order på 308 miljoner

Industri 4.0 för fordonsindustrin kan medföra besparingar på miljarder dollar

Biogas från industriellt avloppsvatten

Genombrott för världens kraftfullaste HVDC-transformator

ABB skriver nästa kapitel i elektricitetens historia i och med att transformatorer och nyckelkomponenter för världens första 1 100 kV-projekt i Kina klarat kritiska prov.

Nyhetsbrev

Bättre produktionsprocess och besparingar vid stålverket i Imatra

Arkiv

Väljer tysk leverantör för marina automationssystem

Atlas Copco köper bergborrföretag

De levererar till jättevindparken

Pysande tryckluft ersätts med elektromekanik

Atlas Copco förvärvar sydafrikansk tillverkare

Tolv riskerar skyhöga böter

8 av 10 företag behöver hjälp med IT-säkerheten

Nu växlas digitaliseringstakten upp

Plus

Tvärbunden dextrangel oväntad exportsuccé

En kemisk uppfinning som patenterades 1959 och som nu står för en procent av Sveriges exportvärde var central i årets materiallåda för Kemins dag.

Stora överskott på universiteten

Statliga universitet och högskolor har sparat ihop över tolv miljarder kronor i oförbrukade anslag och andra överskott.

37 nya industriåtgärder från regeringen

Prisas för teknik som skapa fiskfoder i bioraffinaderi eller massabruk

Demonstrationsanläggning byggs för att ta tekniken längre

Trådlös fjärrtjänst stärker vindparkers prestanda

ABB lanserar nu nya trådlösa fjärrtjänster med vilka vindparksoperatörerna kan öka drifttiden för vindturbinerna, minska drift- och UH-kostnaderna, samt minska energikostnaderna.

Köper ventilverksamhet – 20 anställda får flytta

Alfa Laval tar order värd 65 miljoner kronor

Biogas produceras utan vatten

Levererar automatmaskin till ABB i Ludvika

Beställaren: "Vi är mycket nöjda med tidigare leveranser".

Anställer efter stororder

Plus

Ny metod ska stoppa gruvgifter

Först i världen med unik anläggning

O3 producerar igen efter kortstopp

Jernkontoret certifierar innovationsledare

Pumpdagen samlade kunskapstörstande pumpanhängare

Northvolt på väg mot första miljarden

Plus

Gruvbolag polisanmält för bedrägeri

Nytt stål uppvisar unika egenskaper

De underhåller elanläggningar åt Ellevio

Investerar 22,8 miljarder euro i produktionsanläggningar över hela världen

Konkurs för mindre komponentleverantör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126