23948sdkhjf

Vågkraft i norska nätet

Nu har Waves4Powers vågkraftsystem id Runde på det norska Vestlandet kopplats upp och börjat leverera ström till det landbaserade norska elnätet.

Havet runt Runde är en perfekt plats för vågkraft med outsinlig tillgång på riktigt kraftfulla vågor.


– Detta är en milstolpe för Waves4Power. Vi ser detta som ett viktigt steg vad gäller vår målsättning om en snabb kommersialisering. Nu finns det realistiska förutsättningar för uppstart av en serieproduktion inom snar framtid, säger Ulf Lindelöf, vdWaves4Power.


Waves4Powers vågkraftsystem består av WaveEL bojen, en kopplingshubb samt specialutvecklade marina kablar som går från bojen till hubben och från hubben in till land. Sträckan från hubben till land är ca 3 km.


Systemet är resultatet av flera års utveckling, prototyper och tester. Kraftverket är en fullskalig demoanläggning och ett avgörande steg mot serieproduktion. Produktionen kommer att förläggas till Fiskåholmens varv i Vanylven kommun.

Stryvo Group AS i Stryn är ansvariga för den kommande serieproduktionen.

– Lyckas vi här så kan vi lyckas var som helst, säger Ulf Lindelöf.

Waves4Powers vågkraftsystem lanserades utanför Runde i februari 2016. Redan en vecka senare utsattes systemet för 14 meter höga vågor – ett verkligt kraftprov, som visade att kraftverket kan överleva även i de tuffaste vågorna.


Under april och maj 2017 installerades hela vågkraftsystemet inklusive inkoppling av kablar.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078