23948sdkhjf

Nya material från skogen

Regeringen lanserar nu nationella forskningsplattformen Treesearc som ska forska kring materiella innovationer från skogen för att i framtiden kunna tillverka saker som batterier, fönsterglas och medicinska implantat.

Vinnova stödjer Treesearch i en första etapp med sex miljoner kronor – och planerar att bidra med upp till 70 miljoner kronor under en fyraårsperiod.

Skogen är avgörande i omställningen till en fossilfri och biobaserad ekonomi., därför är det så viktigt att vi fortsätter att utveckla nya klimatsmarta material som kommer från skogen, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Bakom Treesearch ligger Kungliga Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Max IV (Lunds universitet) och Chalmers samt industrin med BillerudKorsnäs, Holmen, Stora Enso, SCA och Södra.

Tanken är att all forskning som görs på skogsmaterial och specialkemikalier ska samlas på Treesearch och bli tillgänglig för alla, med målet att Sverige blir världsledande inom forskning och industriell utveckling.

Projektet Treesearch finansieras inom ramen för regeringens samverkansprogram Cirkulär och biobaserad ekonomi. Det är ett bra exempel där akademi, näringsliv och privat sektor samlas för att stärka arbetet med innovationer, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Inom ramen för den nationella plattformen Treesearch kommer extra vikt att läggas vid att öka kompetensen hos industrins och universitetens forskare, inklusive att utbilda framtidens doktorer. Treesearch siktar på att ge karriärsmöjligheter för minst 250 forskare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079