Boden bygger ny avfallspanna

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

– Vi är tvungna att investera och gör det lite mer offensivt, berättar fjärrvärmechefen Lennart Jonsson.

Efter sjutton år som biobränslepanna och tjugo som avfallspanna börjar Panna 14 bli sliten. Istället för en totalrenovering satsar Bodens energi 760 miljoner kronor på en ny ångpanna som ska förbränna avfall.

– Vi är tvungna att investera och gör det lite mer offensivt än att bara vidmakthålla den situation som vi redan har. Med den nya pannan ökar vi elproduktionen med 40 GWh och avfallsintaget med en tredjedel, berättar fjärrvärmechefen Lennart Jonsson över telefon.

Idag slukar de två pannorna 100 000 ton avfall per år, producerar 26 GWh el och täcker ungefär 90 procent av värmebehovet.

Är det ingen som ifrågasätter investeringen i en ny avfallspanna?

– Vad jag känner till finns ingen lokal eller regional opinion mot avfallsförbränning här uppe. Det är en okontroversiell fråga och beror nog på våra regionala förutsättningar på Nordkalotten. Att köra avfall på lastbil i 70 mil från ett annat land är inte märkvärdigt, säger Lennart Jonsson.

Han berättar att avfallspannorna i Umeå, Boden, Kiruna, Uleåborg och Tromsö tar hand om nästan allt avfall som uppkommer i regionen. Överskottet på ungefär 70 000-80 000 ton per år transporteras till mellansverige med lastbil.

De regionala förutsättningarna är också en av anledningarna till valet av en rosterpanna. Ekonomin medger inte riktigt den bearbetning av avfall som krävs för andra typer av pannor.

Under Process Nordics besök i Boden visar bränsleinköparen Anna Munkhammar runt och berättar om anläggningen. På baksidan ligger tusentals järnvägssliprar i väntan på förbränning.

– Det händer att privatpersoner undrar om de inte kan få komma hit och ta några sliprar, men det går naturligtvis inte, berättar hon.

Anläggningen ska vara klar till årsskiftet, men det är först efter inkörningsperioden som pannan lämnas över till det kommunala energibolaget i april 2019. Den gamla pannan blir då en reservpanna som kanske kommer att köras 200 timmar varje år.

Investeringen är uppdelad i fem delentreprenader som samordnas av en inhyrd projektledare från Sweco. NCC har bygg- och markentreprenaden, B&W Vølund levererar panna, GE power ansvarar för rökgasreningen medan ETK fixar hjälpsystemen och M+M är leverantör av turbin och generator.


Jesper Gunnarsson


Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr 6 2017Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pajalagruvan kan starta igen om ett år

Kaunisvaaragruvan i Pajala kan räddas efter att konkursförvaltaren kommit överens med företaget Abecede om att gå vidare med en försäljning.

Brand i Södra Cell

Det brinner sedan tidigt på fredagsmorgonen i isoleringen kring en oljecistern på Södra Cell i Värö. Släckningsarbetet beräknas pågå hela förmiddagen.

Hallsta nominerat till hållbarhetspris

Satsar på nollutsläpp

Brand i vindkraftverk

Ett vindkraftverk i Södra Lundby utanför Vara fattade sent på kvällen 15 augusti av okänd anledning eld och förstördes, rapporterar bland andra skaraborgsbygden.se.

Skogsindustrierna förstärker

Förundersökning kring Albyolyckan läggs ned

Arkiv

Skärpt kring radioaktivitet

Skärpta regler kring hur man ska mäta radioaktiva ämnen i dricksvatten sätter press på svenska vattenverk.

Nobbas – ville ha mer makt

Föreslår nytt straffsystem för miljöbrott

De farligaste riskarbetena

Ny jätte i kemivärlden

Bränslet byggs om för O3an

Allt bestrålat bränsle från Oskarshamn 2 har nu lämnat anläggningen och transporterats till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab.

Ny fart på vindkraften

Under andra kvartalet i år beställdes vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 232 MW.

Beslut om ett eventuellt åtal på väg

LKAB säljer maskinpark

Tio miljarder på vattenmiljön

Nio vattenkraftsföretag satsar tio miljarder kronor över en 20-årsperiod på en bättre vattenmiljö.

Investerar i LNG-infrastruktur i Göteborg

Vindkraftsveto kan försvinna

Gruvor och stål är motorn

Transportmedelsindustrin, gruvor och stål, samt maskiner och metall går starkt, framgår av industrins nya gemensamma konjunkturbedömning.

Förundersökningen nedlagd

I gång igen

Ringhals 3 är tillbaka i full produktion efter den årliga översynen där fler än 2000 uppgraderingar gjordes i anläggningen. 

Svensk stålproduktion avgörande för klimatet

Datacenter på OKGs skyddsområde

Uniper har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med nätverksoperatören BRS Networks om att etablera datacenter inom kärnkraftverket OKGs skyddsområde.

Smart optimering sparar 25 procent

Kineser köper Nordic Paper

Joint Venture för fossilfritt stål

En glad sommar

Solen skiner på Sunpine

”Det är skillnad på gruva och gruva”

Ny modell för balansering

Luft i förpackningarna

Utreder säkerhet för gruvsanering

Stänger PM8 i Kvarnsveden

EU-förslag om antidumpning

13 Mkr mot skogsskador

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.178