Styrde limkokaren trådlöst

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Forskare har lyckats med trådlös styrning av limkokare i Iggesund. De kan också driva sensornoderna med energiskördare. ”Vi skulle kunna återstarta industrianläggningar mycket snabbare än vad som sker idag och spara miljoner i produktionsbortfall”.

Med hjälp av egenprogrammerad mjukvara och en handfull trådlösa sensornoder har forskare styrt en limkokare i full produktion. Försöket gjordes hos Holmens anläggning i Iggesund.

– Vi använde oss av deras regulatorsystem och parametrar men kopplade över styrningen till oss och sände sen ut styrsignalen till processen. Vi såg ingen större skillnad i limproduktionen, vilket vi inte heller skulle göra, så det gick som planerat, konstaterar Anders Ahlén, professor i signalbehandling vid Uppsala universitet.

De olika noderna placerades så att signalerna tvingades gå en omväg via minst en extra nod, så kallat multihopp. Forskarna upptäckte att signalerna vid flera tillfällen tog olika vägar. Förmodligen omdirigerades signalerna på grund av att forskarna rörde sig i rummet och skymde noderna, vilket försämrade signalstyrkan.

Forskargruppen har också genomfört försök med termiska energiskördare, det vill säga utvinning av elektricitet ur värmeskillnader.

– I en processindustri som Iggesund finns tillräckligt stora värmeskillnader för att strömförsörja sensorerna under de tidsperioder som behövs, menar Anders Ahlén.

Än så länge har man inte hunnit testa energiskördning och trådlös styrning samtidigt, utan bara var och en för sig, men forskarna tror inte att det blir något större problem.

En av fördelarna med självförsörjande sensorer i kombination med trådlösa nätverk är att materialåtgången kan minskas.

– Vi pratar miltals med kabel bara för en pappersmaskin, så det finns många miljövinster att göra. Att ”tråda in” nya sensorer kostar och tar ett tag.

Dessutom kan sensorerna och aktuatorerna organiseras i ett distribuerat system och kopplas upp mot olika molnlösningar, vilket skulle ha många fördelar jämfört med dagens centraliserade system. Med information i molnet kan operatörer på olika platser av anläggningen fånga upp felmeddelanden och vidta lämpliga åtgärder.

Men vad händer vid uppstart efter ett driftstopp om det inte finns några värmeskillnader som kan alstra ström till sensorerna?

– Det är en bra fråga och går säkert att lösa på nåt sätt, men jag har inget bra svar på det idag. Det måste finnas någon slags uppstartsprocess där energiskördarna ingår, säger Anders Ahlén.

Frågan får professorn att istället börja resonera kring återstart av stora processindustrier efter haverier eller driftstopp.

– Idag sker uppstarten mer eller mindre manuellt, men om vi fick lov att hjälpa till så tror jag att vi skulle kunna återstarta industrianläggningar mycket snabbare än vad som sker idag och spara miljoner i produktionsbortfall, säger Anders Ahlén.

Testerna som hittills utförts är gjorda på en relativt enkel process i en statisk miljö. Verkligheten är dock oftast annorlunda. Papper fastnar i maskinen och måste rensas, traverser flyttar sig och lampor som är tänkta att strömförsörja sensorer via solceller kan slockna. Det är ingenting som avskräcker.

– För en forskare som jag är det mycket mer spännande att jobba med miljöer där det händer oväntade saker. En statisk miljö är inte lika utmanande, helt enkelt. Vi kan konstatera att trådlös reglering med multihopp och routing mellan noder i snälla miljöer är fullt möjligt i kontinuerlig drift.

De sista delarna i forskningsprojektet ska falla på plats under det år som är kvar till juli 2018. Enligt avtalet har industriparten ABB rätt att försena en vetenskaplig publicering tre månader om resultaten är tillräckligt intressanta för att eventuellt söka patent. Det är vad som har skett just nu.

– Vår forskning är en del av utvecklingen mot Industrie 4.0 som alla pratar om, säger Anders Ahlén.

– Om jag får dela ut guldstjärnor så vill jag gärna göra det till Iggesund. Samarbetet har varit otroligt bra, de är intresserade av att hela tiden vara ledande på området och bidrar alltid med kreativa tankar och idéer.


Fotnot: Det omnämnda projektet är ett PiiA-projekt med Uppsala universitet, KTH, ABB och Iggesund paperboard och finansieras av Vinnova.

Jesper Gunnarsson

Artikeln tidigare införd i Process Nordic nr 6 2017Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Södra satsar på fler drönare

De underhåller elanläggningar åt Ellevio

Plus

Mindre energi och snabbare produktionsprocesser med europeiskt projekt

Plus

Han ska omvandla Erichs Armatur till Auma Scandinavia

Jesper Mårtensson tillträdde i juli som ny VD för Erichs Armatur och han har en spännande resa framför sig. Namnbyte och en omorganisation står närmast på agendan.

Stora Enso söker nya medarbetare till Gruvön

Industriföretaget får ny chef

Tidigare vd:n går i pension efter hela 13 år.

Nyhetsbrev

Investerar 22,8 miljarder euro i produktionsanläggningar över hela världen

Arkiv

Stålföretaget vill ha enorm kraftledning

Stålgjuteriet ökar

Guld-status i sikte när bilfabrik byggs för Volvo Cars nyhet Polestar

Plus

Vägledning för ljusbågar lanseras

Sundsvallsbaserade Standard Solutions Group, SSG, har tagit fram en ny vägledning för hantering av ljusbågsrisker. Den nya standarden syftar till att minska olycksrisken i samband med ljusbågar, bland annat genom konkreta förslag på hur man skyddar sig och gör arbetsmiljön säkrare för elyrkesmän.

Så utnyttjar tillverkningsindustrin de digitala möjligheterna

Konkurs för mindre komponentleverantör

Automationsföretaget lyfter Grängesfabriken

Brännhet tillverkningsindustri

Provexa investerar 3 miljoner i nytt labb

Synkotronanläggning tillgänglig för industrin

Metallgrossisterna går samman

900 miljoner ska ta Ringhals bortom år 2020

Så behåller svensk industri toppositionen

Skadad blev hängande i skorsten vid UH-arbete

Sverige bygger kvantdator – framtidens superdator

Globalt patent ger global tillväxt för PanPac

Flexibel volumetrisk enhet lanseras

100-åring underhålls för fortsatt framgång

Olycka i Oskarshamnsfabriken

Ökat kapacitetsutnyttjande i industrin

Samarbete om övervakning av fjärrvärme

Ökad stålproduktion

Alfa Laval tar naturgasorder värd 95 miljoner kronor

Öresundskraft får miljöpris för central fjärrkyla

Process återvinner både bomull och polyester

Alfa Laval tar raffinaderiorder

Bolags hållbarhetsmål kortsiktiga

Munters kyler Facebook

Samma produktionsprocess - men en helt ny marknad

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.117