23948sdkhjf

Staten berett gå in i Pajala

Staten kan via statliga innovationsmyndigheten Vinnova gå in med pengar till en testverksamhet i Pajalagruvan, säger näringsminister Mikael Damberg till SVT Norrbotten.

Det är statliga Vinnova som är berett att köra igång en detaljerad projektering av en testverksamhet i gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala för att i framtiden starta en testverksamhet för mineraler och maskiner i kallt arktiskt klimat i gruvan, enligt SVT Norrbotten. 


Mikael Damberg uppger att det pågår förhandlingar mellan Vinnova, länsstyrelsen i Norrbotten och Luleå tekniska universitet om finansieringen.


– Vinnova är beredd att gå in med finansiellt stöd för den här fasen. Nu hoppas jag att övriga aktörer kan besluta sig för att gå vidare med det här så att Vinnova kan fatta ett faktiskt beslut, säger näringsminister Mikael Damberg (S) till SVT Norrbotten.

Det var för två veckor som en förstudie om en testgruva i Pajalas presenterades som behöver 100 miljoner kronor i statligt stöd för att bli verklighet. Testgruva väntas innebära omkring 25 nya arbetstillfällen, en malmsbrytning skulle ge omkring 350 arbetstillfällen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063