23948sdkhjf

Tomas Rosén tilldelades Alf de Ruvo-stipendiet

Tomas Rosén tilldelades Alf de Ruvo-stipendiet på 500 000 kronor för sina studier av cellulosafiberns beteende vid tillverkning av papper i Stockholm i anslutning till Ekmandagarna 24 januari.
Kunskaperna kan potentiellt leda till nya processer för att kunna skapa helt nya material baserat på cellulosa.
Vid tillverkning av papper bygger oftast förutsägelser om fibrers rörelse i massaflöden på antagandet att partiklarna har obetydlig storlek och att tröghetseffekter därför kan försummas.

Detta är dock ett antagande som normalt sett inte är giltigt på grund av de höga skjuvhastigheterna som ett massaflöde utsätts för.

I sin doktorsavhandling har Rosén, med hjälp av numeriska metoder, kartlagt hur icke-sfäriska partiklar beter sig i ett skjuvflöde när man tar hänsyn till tröghetseffekter. Denna kunskap kan potentiellt leda till nya processer att göra cellulosamaterial med önskade egenskaper.

Under senare tid har även nya material utvecklats genom att utnyttja nanofibriller från cellulosa. Dessa små beståndsdelar av ett träd kan byggas ihop till makroskopiska fibrer och filament med potential att användas i nya avancerade textilier och kompositmaterial. Rosén har i sin doktorsavhandling även studerat dessa materialtillverkningsprocesser.

Genom att använda sig av synkrotronbaserade röntgenspridningstekniker kombinerat med polarisationsmikroskopi, har Rosén i detalj kunnat experimentellt karaktärisera cellulosa-nanofibrillers dynamik i processrelaterade flöden. Dessa experiment kan sedan ligga till grund för ökad förståelse av vilka interaktioner som styr hur fibrillerna sätts samman till nya cellulosamaterial.

– Det är en väldig utmaning att beskriva nanofibrillernas rörelser när de är så små att de inte kan observeras med vanligt synligt ljus i mikroskop. Men jag ser framför mig hur vi i Sverige kan bana vägen för ny kunskap när det gäller att skapa nya material genom kontrollerad sammansättning av nanopartiklar.

Detta tack vare den fantastiska framtida forskningsmiljön i Lund med både MaxIV för materialkaraktärisering med röntgen och ESS för karaktärisering med neutroner, säger Rosén.

Rosén arbetar för närvarande på institutionen för Mekanik vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. Hans uppgift är att fortsätta undersöka olika tekniker som kan användas för att karaktärisera dynamik av cellulosa-nanofibriller i flöden. Detta projekt kommer sedan att fortsättas hos prof. Benjamin Hsiao vid Stony Brook University i USA, vilket detta stipendium möjliggör.

Rosén är född i Lich, Tyskland, 1985. Han tog sin civilingenjörsexamen i teknisk fysik vid KTH i Stockholm efter att ha utfört sitt examensarbete vid Paul Scherrer Institut i Schweiz. Rosén avlade sin doktorsexamen inom teknisk mekanik 2016 vid KTH med docent Fredrik Lundell som handledare.

Fakta
Alf de Ruvo (1938-2000) var välkänd och respekterad i skogs- och pappersindustrin. Han hade flera ledande positioner, bland annat var han vice vd i SCA. Alf de Ruvo var även styrelseordförande i den skogsindustriella forskarskolan (FPIRC) vid Kungliga tekniska högskolan, KTH. Han bedrev bred forskning inom området cellulosafiberbaserade material och bidrog till att utveckla den papperstekniska forskningen till världsklass. Inom förpackningsområdet arbetade han bland annat med förpackningars mekaniska egenskaper och deras betydelse vid konvertering och slutanvändning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11