23948sdkhjf

Plantskola steg mot fossilfritt

Södras produktion ska vara fossilfri år 2020. Transporterna ska vara fossilfria år 2030. Satsningen på det nya växthuset i Falkenberg är ett steg på vägen.
– Det är mycket glädjande att vi realiserar arbetet ytterligare genom denna investering. säger Johan Jonsson, chef för Södra Skogsplantor. – Vi har så mycket att bidra med i klimatfrågan och omställningen till ett fossilfritt samhälle. Det här visar tydligt hur vi som företag kan vara med och visa vägen i den övergången.

Det nya fossilfria växthuset ersätter två äldre uttjänta växthus, och är dessutom mer energieffektivt då det minskar energiåtgången med cirka 25 procent. Delar av verksamheten i Falkenberg, såsom produktionen av PluggPlusEtt-planto, har redan övergått till fossilfri drift. Under hösten har också två gaspannor ersatts av en större pelletspanna för uppvärmning av personalutrymmen och produktionshall.

Arbetet med det nya växthuset kommer att inledas under vintern, och det beräknas vara i drift nästa sommar. När nästa års investeringar är klara kommer 95 procent av driften att vara fossilfri. Det sista steget är ytterligare ett växthus i Falkenberg för att byta ut de gamla växthusen med gasdrift. Detta planeras 2018-19.

Södras plantskola i Flåboda är sedan 2015 helt fossilfri.

– Det är ett långsiktigt arbete att få produktionen fossilfri. Man måste vara beredd att jobba tålmodigt, och att hela tiden söka nya lösningar, säger Johan Jonsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062