23948sdkhjf

CGI levererar till SCA Östrand Sundsvall

CGI levererar produktionssystem till SCA Östrands fabriksanläggningar i Sundsvall. Samarbetet omfattar IT-stöd för hela produktionskedjan och är initialt avtalat för fyra år.                            
SCA satsar nu 7,8 miljarder kronor i att bygga en helt ny massafabrik på området, med produktionsstart vid halvårsskiftet 2018.

I detta omfattande projekt ska CGI leverera navet i produktionen: ett MES-system (Manufacturing Execution System). Här planerar, utför och följer man upp balproduktionen. Systemet säkerställer även spårbarhet och samlar in de data som ligger till grund för kvalitetscertifiering, något som är viktigt för slutkunderna som med detta får ett kvitto på den höga kvaliteten.

CGIs egenutvecklade labsystem för kvalitetskontroll och certifikatshantering, FAGUS Lims, som redan används av SCA Östrand integreras nu i det övergripande MES-systemet FAGUS, med målsättningen att få en mer rationell hantering och bättre kontroll på produktionen.

– En rationell hantering är en förutsättning för att kunna fördubbla produktionskapaciteten. CGIs system ska förenkla hela produktionsprocessen, från planering till kvalitetskontroll, säger Anders Gradin, funktionsansvarig för IT-frågor på SCA Östrand. Dessutom blir det enklare att ta fram de relevanta kvalitetsparametrar som ligger till grund för informationen till kunderna om deras leveranser.

Att valet av leverantör föll på CGI beror enligt Anders Gradin dels på goda erfarenheter av tidigare samarbete, dels på grund av CGI:s lokala närvaro.

– CGI förstår vår verksamhet. Det här projektet har verkligen styrts av verksamheten, de som arbetar med planering, produktion och kvalitetskontroll. Teknikfrågorna har kommit i andra hand. Dessutom har CGI bra lokal kompetens i Sundsvall. Vi delar samma filosofi om att vara lokala och skapa tillväxt där vi verkar, säger Anders Gradin.

– IT blir allt mer centralt inom industrin för att vara kostnadseffektiva och konkurrenskraftiga. Här kan vi hjälpa kunderna med vår expertis inom både verksamhet och IT. Den här affären är dessutom ett kvitto på att vår ”glokala” modell fungerar, säger Samuel Auvray, Nordenansvarig för Manufacturing på CGI.

– Affären med SCA och ett nytt produktionssystem är positiv på många sätt. Vi har ett starkt fokus på tillverkande industri och här i norr särskilt på skogs- och massaindustri. Det är också mycket positivt att SCA valt att samarbeta med en leverantör med stark lokal närvaro. På så sätt bidrar vi till regionens tillväxt, säger Monika Lundberg, chef för Region Norr på CGI Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094