23948sdkhjf

"EUs politik för bioenergi haltar"

EU-kommissionens förslag om att avveckla biodrivmedel från åkergrödor är förödande för EUs klimatpolitik på transportområdet, anser Svenska Bioenergiföreningen i en kommentar till kommissionens vinterpaket för energi och klimat som presenterats 30 november.
– Vi måste få politikerna inom EU att inse att det går att göra klimatvänliga biobränslen både från åkermarken och från skogen. Vi måste kunna utnyttja alla våra odlingsresurser liksom alla typer av avfall och restprodukter för att ersätta fossila bränslen, om vi ska kunna nå de mycket tuffa mål som sattes upp i Parisavtalet för ett år sedan, säger Gustav Melin, vd i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen.

– Vinterpaketet innehåller ett mycket stort antal dokument, som vi nu måste analysera. De förslag som läggs fram utgår från de mål som EUs regeringschefer tidigare lagt fast. Tyvärr är målen för lågt satta, både när det gäller reduktion av växthusgasutsläpp och andelen förnybar energi, och det finns inget mål alls för transportsektorn. Målen borde ha skärpts efter att EU skrivit på Parisavtalet. Nu måste EU-parlamentet och regeringarna öka ambitionerna.

– Vinterpaketet innehåller mängder av detaljregleringar och leder till ökad byråkrati. Man borde istället använda koldioxidskatt och en stärkt handel med utsläppsrätter för att minska utsläppen, effektivisera energianvändningen och gynna förnybar energi. Det blir både enklare och mer kostnadseffektivt, avslutar Gustav Melin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11