23948sdkhjf

SP Processums pilotrum invigt

SP Processums nya pilotrum med bland annat två bioreaktorer, ett HTL-laboratorium samt en rad piloter för efterbehandling, har nu invigts.
– De sammanhängande pilotrummen är anpassade till vår verksamhet för att utveckla och skala upp olika bioraffinaderiprocesser. Här finns utrustning som på ett effektivt sätt ökar möjligheterna att utveckla nya produkter och processer inom bioraffinaderiområdet, säger Magnus Hallberg, vd SP Processum.

Glenn Nordlund, kommunalråd i Örnsköldsvik, betonade i sitt invigningstal betydelsen av satsningen för Örnsköldsvik och regionen, vilken stärks i rollen som ett nav för bioraffinaderi och blir en förutsättning för att det i framtiden skapas nya jobb regionalt i den gröna sektorn.

I ett av pilotrummen finns två bioreaktorer, en på 50 och en på 600 liter. Till den senare hör feedtank och uppsamlingstank, vardera på 500 liter. Dessutom finns ånggeneratorer för värmning/sterilisering i bioreaktorerna liksom till förbehandlingsreaktorn, travers för hantering av stora volymer samt möjligheter att pumpa in lösningar utifrån.

Ett annat rum är HTL-rummet som är designat för att där kunna köra reaktioner vid höga tryck, upp till 350 bar, och i temperaturer upp till 450 C. HTL-piloten används för direkt förvätskning av biomassa. I de övriga två rummen finns utrustning för efterbehandling, såsom kvarn, centrifuger, filterpress, indunstare med flera.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063