23948sdkhjf

Södras forskningsstiftelse 20 år

Södras stiftelse för forskning, utveckling och utbildning har nu verkat i drygt 20 år. 250 miljoner kronor har tillförts stiftelsen sedan starten 1995 och 175 miljoner har delats ut.
Resultatet är framsteg på en rad olika områden inom den biobaserade ekonomin, med bland annat nya möjligheter till fossilfria produkter, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Runt 150 forskningsprojekt har beviljats anslag sedan starten av stiftelsen 1995. Det har varit projekt av skiftande karaktär och storlek – som forskning kring hållbart träbyggande, etableringen av kunskapscentrat Avancell med målet att höja förädlingsvärdet inom sulfatmassaindustrin, utveckling av maskinell plantering av skogsplantor och sökhundar mot granbarkborreangrepp.

Genom forskningen inom träbyggnation har bland annat kunskapen om att bygga höga hus i trä ökat, vilket öppnar möjligheter för en mer klimatsmart husbyggnation.

Inom Avancell har man fokuserat på ”välfärdens material från uthållig skogsråvara”; hållbara produkter för textila fibrer, förpackningar för drycker och våta livsmedel och personliga hygienprodukter som till exempel blöjor.

– Ett hållbart och lönsamt skogsbruk och en stabil skogsindustri är en framtidsfråga. Att vi har en stabil finansiering av den långsiktiga forskningen inom dessa områden bereder väg för såväl klimatsmarta produkter och hållbar produktion som arbetstillfällen, säger Laila Rogestedt, innovationsdirektör på Södra och styrelseledamot i stiftelsen.

Laila Rogestedt ser ett spännande verksamhetsår framför sig. Nästa beslut om utdelning kommer att ske på styrelsemöte i mars. Under det senaste året har flera ansökningar handlat om skogens bidrag i kolbalansen, samt om kombinationen av produktionsmål och miljömål.

– Vi kan se en trend mot skogens roll i klimatfrågorna på senare år. Det är en oerhört viktig framtidsfråga där vi har mycket att bidra med. Det känns väldigt roligt att kunna vara med i den utvecklingen, säger Laila Rogestedt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063