23948sdkhjf

Söker samarbete i Bryssel

Paper Province deltog 19 januari i ett möte i Bryssel där EU-pilotprojektet Vanguard dragit samman representanter från 25 europeiska regioner för att diskutera samarbete över gränserna för att ta tillvara på de outnyttjade resurserna kring bioråvara.
– Jag presenterade Paper Province, regionens styrkor och Ligno City för att se om vi kan hitta några möjligheter till samarbeten. Flera regioner visade intresse, bland annat Skottland, Navarra, Emilia-Romagna och ett kluster av holländska, tyska och belgiska regioner, berättar Carl Zotterman, på Paper Province.

Skottland har till exempel stor tillgång till bioråvara i och med whiskytillverkningen. Även Tyskland och Belgien har stor tillgång till humle och malt i och med öltillverkningen.

– Det finns mycket vi kan lära av varandra både när det gäller tekniska lösningar och byggande av värdekedjor och affärsmodeller. Det mesta av omställningen till ett hållbart samhälle måste genomföras på regional nivå.

Den främsta förhoppningen är dock att hitta regioner där det finns företag som är intresserade av att driva verksamhet i vår region.

– Det bästa för oss är om vi till exempel i samband med Ligno City i Bäckhammar kan etablera en verksamhet, bygga en fabrik eller anläggning. Vi vill ha fler arbetstillfällen och fler som vill köpa våra skogsbaserade produkter.

Testbädden Ligno City, som Innventia, Nordic Paper och Paper Province inlett ett samarbete kring, förser företag med möjlighet att utvärdera och verifiera nya förädlingskoncept för lignin. Men i regionen finns även hög kompetens att erbjuda inom andra områden när det kommer till användandet av bioråvara, vilket lyftes på mötet.

– Vi ville visa upp tillgångarna som finns här, kompetensen och möjligheterna med infrastrukturen – alltså de bra affärsmöjligheterna, säger Carl Zotterman.



Vanguard är ett EU-pilotprojekt som sträcker sig över ett år.

– Vi är i mitten av projektet. Nästa steg är att identifiera företag och forskningsorganisationer som vill samverka. Kommande event är en matchmaking. Tanken är att potentiella samarbetspartners ska bjudas in för att försöka förverkliga skapandet av en anläggning för produktion av nya biobaserade produkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062