23948sdkhjf

Pappret först – sedan kemi och textil

Jungfrulig fiber ska bli papper för att återvinnas som textil och kemiska produkter. Detta enligt en IVA-rapport som skissar på resurseffektivitet i användningen av biomaterial. Men för att nå dit kräver mycket av industrin i form av FoU och nya samarbetsformer.
Ingenjörsvetenskapsakademin IVA kom nyligen med rapporten Resurseffektivitet, -färdvägar mot 2050 . Det är en delrapport från IVA-projektet Resurseffektiva affärsmodeller – stärkt konkurrenskraft . Avsnittet om bioråvaruflödet är värt att studera för alla med intressen i skogsindustrin.

Att kartlägga flödena har inte varit helt lätt, för på många områden saknas statistik eller så är data inte jämförbara. Statistiken behöver förbättras för att man ska förstå behoven av forskning och utveckling, flöden, aktörernas roller och behovet av logistik. Det behövs ett informationssamarbete som riktar sig allmänhet och beslutsfattare om bioråvarans bidrag till ekonomi, arbetsmarknad och samhällsnytta.

Resurseffektiviteten kan öka. IVA pekar på några huvudområden med potential för ökad resurseffektivitet.

Läs mer i kommande utgåva av Process Nordic, utkommer 25 januari. Nordisk Papperstidning och Biobusiness återfinns numera i Process Nordic.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.504