23948sdkhjf

Bioraff Botnia forskar i bioraffinaderi

Bioraff Botnia är ett treårigt projekt där restprodukter från skogsindustri och skogsbruk ska bli nya processer, tjänster, kemikalier och material.
Projektpartners är Karleby universitetscenter, Centria yrkeshögskola och Jyväskylä universitet i Finland samt SP Processum i Sverige.

– Möjligheterna att hitta nya produkter och processer baserade på skogsråvara ökar om man samarbetar, inte bara mellan företag och universitet i en region eller i ett land, utan även över landsgränser, säger Yvonne Söderström Nordin, SP Processum och projektledare för Bioraff Botnia.

Genom att samverka och komplettera varandras kunskaper och tekniska utrustningar hoppas man uppnå snabbare resultat.

Bioraff Botnia är uppdelat på fyra delprojekt; "Furaner", "Produktion av L-arginin från lågvärdigt fiberslam", "Ligninkonvertering till kemikalier" och "Skog till kemiindustri".

I Furaner är syftet att ta fram levulinsyra, en som i sin tur kan bli råvara för vidare förädling. Delprojekt L-arginin omfattar enzymbehandling av fiberslam från massabruk för att ta fram L-arginin som bas för nya produkter.

Lignin är råvara för såväl biodrivmedel som för tillverkning av olika kemikalier. I delprojektet studeras olika metoder att exempelvis tillverka bioolja av lignin och undersöka möjligheten att tillverka aktivt kol och kolfiber av den fasta återstoden.

Det fjärde delprojektet undersöker olika produktmöjligheter för extraktivämnen såsom tanniner, tallolja och terpentin. Tensider finns bland annat i tvättmedel och schampo. Exempelvis undersöks möjligheterna att byta ut palmolja till tallolja vid tensidtillverkning.

Bioraff Botnia finansieras av Botnia-Atlantica 2014-2020 (ett EU-program som finansierar samarbetsprojekt mellan regioner i Sverige, Finland och Norge), Kvarkenrådet, Österbottens Förbund, Länsstyrelsen Västernorrland, VINNOVA, Centria, Chydenius och SP Processum. Hela projektet omfattar närmare 15 miljoner kronor på tre år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078