23948sdkhjf

Billerud Korsnäs utmanar PET-flaskan

Billerud Korsnäs går in för att ta fram en flaska gjord av cellulosa som kan ersätta PET-flaskor. Det gör bolaget genom att köpa in sig i danska EcoXpac.
Bildtext: Flaskor av formpressad pappersmassa kan utmana PET.

Danskarna har under ett antal år drivit utvecklingsprohektet, bl a i samarbete med Dansk Teknisk Institut. Billerud Korsnäs köper in sig med 10 procent i EcoXpac, som ska stå för teknikutvecklingen medan det svenska bolaget bidrar med en global maknadsorganisation och erfarnhet av att sätta innovationer på martknaden.

– Med vår kunskap och erfarenhet inom formpressad pappersmassa samt vårt entreprenöriella angreppssätt tillsammans med BillerudKorsnäs förmåga att ta idéer och innovationer till marknaden skapas en stark bas för vårt framtida samarbete. En bas från vilken bland annat projektet att skapa en pappersflaska kan förverkligas,” säger Jesper Servé, grundaren av EcoXpac

– Innovation är ett sätt för oss att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Trots att investeringen i EcoXpac är liten i finansiell mening, jämfört med BillerudKorsnäs storlek, skapar den förutsättningar för att lyckas med de innovationsutmaningar vi nu tar oss an.” säger Magnus Wikström SVP Technology & Strategic Development på BillerudKorsnäs.

De flaskor EcoXpac tagit fram kan ha skrivkork eller förslutas på andra sätt. De fungerar med alla typer af fyllmaskiner.

De görs helt och hållet av cellulosa. Tillverkningen är energisnål. Efter användningen kan förpackningen återvinnas som kartong. I naturen förmultnar den.

Inte minst är produktionsanläggningen liten och kompakt, vilket innebär att den kan placeras nära platsen där flaskorna fylls, vilket löser logistiska problem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094