23948sdkhjf

Biobränslen nästan lika stora som olja

Tillförseln av olja till det svenska energisystemet minskar. Samtidigt som tillförseln av förnyelsebar energi ökar. Nu är biobränsletillförseln nästan lika stor som oljan.
År 1983 stod oljan för 43 procent av den totala energitillförseln till det svenska energisystemet. 2013 svarar den för 24 procent, visar Energimyndighetens statistik över årliga energibalanser 2013.

- Samtidigt som vi ser att oljans andel av den totala energitillförseln minskar så ökar tillförseln av förnybar energi. Vindkraft och biobränsle står för en växande andel. Biobränslen har under senare år ökat i sådan omfattning att dessa svarar för nästan lika stor andel av tillförseln som olja, säger Jonas Paulsson vid Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Tillförseln av olja till det svenska energisystemet uppgick år 2013 till 134 TWh, vilket är den lägsta nivå som noterats under senare år. Samtidigt minskade den totala energianvändningen till 373 TWh.

Figuren visar oljans andel av den svenska energitillförseln mellan åren 1983 och 2013. Källa: Energimyndigheten.

Den låga oljetillförseln under 2013 återspeglas i minskad oljeanvändning inom flera användarsektorer. Förutom en minskad användning av olja inom industrin, transportsektorn och hushållen, användes mindre olja för el- och fjärrvärmeproduktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063