23948sdkhjf

Vinnovapengar möjliggör 3D-förpackningar

I januari 2015 påbörjas en utbyggnad av Innventias pilotanläggning FEX med nya enheter för att tillverka högdeformerbara papper.
Utbyggnaden nu i januari är starten på ett nytt projekt kallat PhD-papper. 2,75 miljoner kronor från Vinnova ska finansiera en fullskalig testbädd för processer som gör det möjligt att tillverka högdeformerbara papper, exempelvis 3D-förpackningar.

Traditionellt har papper endast använts för att tillverka förpackningar med plana ytor. Det som begränsat användningen av papper till 3D-förpackningar, alltså förpackningar med krökta ytor, är avsaknaden av processer för att tillverka pappersmaterial med hög töjbarhet i tvärriktningen.

De nya enheterna kommer att vara modulära och användas separat eller tillsammans med pilotpappersmaskinen FEX, skriver Innventia i ett pressmeddelande.

– Syftet med investeringen är att möjliggöra verifiering av nya energieffektiva tillverkningskoncept för papper som till exempel gör det möjligt att ersätta en del av dagens 3D-förpackningar i plast och därmed minska mängden icke bionedbrytbara plastavfall, säger projektets ledare Mikael Magnusson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141