23948sdkhjf

SP köper Energitekniskt Centrum

Forskningsinstitutet SP köper Energitekniskt Centrum i Piteå.
Förvärvet ger SP kompletterande kompetens inom termokemisk omvandling av biomassa – och tillgång till en modern storskalig pilotpark inom förbränning, förgasning och pyrolys.

– Vi är väldigt nöjda med affären. Energitekniskt Centrum, ETC är erkänt duktiga inom sitt område och kompletterar SP väl. Tillsammans blir vi en starkare aktör inom framtidsområdet bioekonomi och kan skapa ännu mer värde för våra kunder. Samtidigt får vi bredare kontaktytor mot företag, organisationer och universitet i Norrbotten, säger SPs koncernchef Maria Khorsand.

När förvärvet genomförts kommer bolaget att få det nya namnet SP Energy Technology Center AB och bli ett helägt dotterbolag i SP-koncernen som har drygt 1 400 medarbetare och en omsättning på 1,4 miljarder kronor.

Fokusområde för forskningen vid ETC är fortsatt termokemisk omvandling av biomassa. De tjänster som erbjuds omfattar bland annat förbrännings-, förgasnings- och bioraffineringsteknik. Kunderna finns inom områden som skog, energi och stål.

– För oss på ETC innebär affären bland annat att vi får större kapacitet att jobba med stora forskningsprojekt. Vi får också full tillgång till SP-koncernens alla resurser, vilket ger oss väldigt bra möjligheter att utvecklas vidare, säger Erik Persson, styrelseordförande vid ETC.

ETC grundades 1989 av Piteå Kommun i nära samarbete med Luleå tekniska universitet och Länsstyrelsen i Norrbotten län. Stiftelsens ändamål är att bedriva oberoende forskning, utveckling och utbildning inom energiområdet och har med tiden etablerat sig som en stark nod inom termokemisk omvandling av biomassa. ETC har 18 anställda och jobbar främst med kunder i energiindustrin, skogsindustrin och stålindustrin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078