23948sdkhjf

Husum lägger ner papperstillverkningen

Metsä Board upphör med papperstillverkningen i Husum och lägger om produktionen till falskartong.
Det är pappersproduktionen av papper på rulle som Metsä Board flyttade år 2009 från finska Äänekoski till Husum som nu läggs ner och som gav en produktion på 340 000 årston. Metsä räknar med att helt upphöra med papperstillverkningen 2017 och istället investera i en ny kartongmaskin för 1,6 miljarder kronor.

Hur många av Husums 830 anställda som tvingas lämna företaget kommer att avgöras i de fackliga förhandlingar som börjar i januari. Klart är att färre kommer att arbeta i fabriken.

”Vi har aktivt utvecklat våra erbjudanden på kartongsidan de senaste åren. Vårt främsta mål är nu en lönsam tillväxt på kartongområdet, samtidigt som vi planerar att lämna det underpresterande pappersområdet”, säger Metsä Boards vd Mika Joukio, med anledning av produktionsomläggningen.

Den nya falskartongmaskinen i Husum får en kapacitet på cirka 400 000 årston och tillsammans med den befintliga kartongmaskinen får Husum en total årskapacitet på cirka 700 000 ton. Kartongmaskinen förväntas vara installerad och nå full produktionskapacitet i slutet av 2016.

Falskartongprodukterna ska i första hand säljas till Nordamerika och Europa, vilket innebär att hamnen i Husum moderniseras och byggs ut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079