23948sdkhjf

Landbaserad räkodling blir verklighet

Är detta början på slutet för skövlingar av mangroveskogar och utfiskning av världshaven. Företaget Vegafish förbereder ett projekt med en landbaserad odling av jätteräkor. Målet är att sälja en kravmärkt sushiräka till nästa jul.
Metoden som Vegafish använder är slutna landbaserade vattensystem, där de odlade jätteräkorna lever på mikroorganismer.

Anläggningen ska värmas upp med hjälp av spillvärme och genom det kretsloppet kan produktionen pågå året runt. Det kan innebära en skörd på upp till fyra gånger mer än genom andra konventionella produktionsmetoder.

Om allt går som det ska blir det produktionsstart till hösten.

Systemet är helt slutet med en bioflockmetod bestående av en blandning av alger, bakterier och svampar som både blir föda och agerar reningssystem i vattnet i det slutna kretsloppet.
När anläggningen är öppen, så ska den fungera som en demoanläggning, så att man ska kunna besöka räkproduktionen. Tanken är att kunna bygga en större anläggning så småningom när testerna är färdiga.

Ursprungligen var planen att odla räkor i dammar vid Hallsta Pappersbruk, men i somras kom beskedet att Holmen skulle dra ner sin verksamhet i Hallstavik.

– Då vågade vi inte satsa på ett femårigt projekt där och har letat efter alternativ. De flesta vill ha en stor anläggning direkt, men vi vill börja smått och bygga vidare som en pilotanläggning. Till slut kom Uppsala med ett förslag på en lokal som vi kan använda under projekttiden, säger Vegafish vd Matilda Olstorpe i ett pressmeddelande.

Företaget kommer att börja utan spillvärme, men har en dialog med företag runt om som har spillvärme som kan kopplas in.

Målet är att ta fram en kravgodkänd jätteräka till nästa jul.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078