23948sdkhjf

Skogsindustrin måste öka bortom Bric

Sju länder, tämligen oexploaterade av internationella skogsbolag, pekas ut i en ny rapport som attraktiva att etablera sig i för skogsindustrin.
Bortom Brasilien, Indien och Kina tonar andra länder fram. Det framgår av en ny rapport från Ernst & Young med titeln "Reaching out - Opportunities in the new rapid-growth markets".

Rapporten pekar ut sju lovande framtidsmarknader som internationella skogsföretag hittills inte har uppmärksammat i någon större utsträckning: Mexiko, Colombia, Sydafrika, Turkiet, Thailand, Vietnam och Indonesien.

Skogsindustrin måste öka sin närvaro på dessa nya tillväxtmarknader för att kompensera vikande efterfrågan på befintliga marknader, heter det i rapporten.

Avgörande orsaker bakom EY:s rekommendationer är de sju ländernas storlek och långsiktiga potential för tillväxt. Hemmamarknadens storlek och köpkraft, närhet till andra stora marknader och industristruktur har också tagits med i analysen, som utförts i samarbete med Oxford Economics.

– Bric-ländernas potential är redan dokumenterad i ett stort antal studier och de flesta skogsbolag finns redan i dessa länder. Vår nya studie pekar på sju länder med låg penetration från branschens sida och stor framtidspotential, säger Ulf Borgcrantz, sektoransvarig massa och papper, EY Sverige.

Medan ekonomierna i Nordamerika och eurozonen gått kräftgång har världens snabbväxande ekonomier fortsatt växa, i synnerhet Kina. Västvärldens skogsföretag investerar allt mer på tillväxtmarknaderna i syfte att öka sin marknadsandel och förlägga produktion till länder med lägre kostnader.

Bilden visar Veracel i Brasilien. Foto: StoraEnso.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141