23948sdkhjf

Holmen vill ha ut mer av cellulosamolekylen

Att få ut mer av cellulosamolekylen är intressant för New Business Development, den nya stab inom Holmen‚ som Ola-Schultz Eklund leder. En del av arbetet handlar om att gå in i allianser med andra aktörer för att skapa affärer. En av satsningarna är i det israeliska företaget Melodea kring mikrokristallincellulosa.
Melodea grundades i samarbete mellan forskare från miljö- och bioteknikområdet samt industrifolk, och Holmen är nu en av delägarna.

– Cellulosamolekylen går att göra mycket av men är man ensam är det svårt att skapa moment kring nya produkter. Det skapas för få affärer. Därför lägger Holmen ner resurser på att vara med i olika kluster och projekt som kan resultera i business kring nya material från skogsråvaran, säger Ola Schultz-Eklund till Nordisk Papperstidning.

Melodea ska arbeta med att vidareutveckla och kommersialisera en ny metod för framställning av mikrokristallincellulosa, MCC.

Cellulosafibrer utgör en perfekt källa för mikrokristallincellulosa och Melodea har utvecklat en metod för behandling av MCC till en slags lätt och genomskinlig vätska. Vätskan kan användas i oerhört många applikationer som till exempel papper och bestrykning eller inom elektronikindustrin.

Holmens engagemang i Melodea är intressant på många sätt eftersom israelerna generellt är oerhört skickliga på att kommersialisera idéer och forskningsresultat, något som inte är vår svenska styrka. Känt är också att israeler arbetar effektivt i nätverkande.

– Vi är fokuserade på att göra något av vår råvara, skogen. Att utveckla biprodukter kan vara ett intressant komplement. I framtiden kan bränslen, kemikalier, tråd och viskos komma att stå för de stora flödena från skogen, givetvis jämte papper och kartong, avslutar Ola-Schultz Eklund.

Läs hela intervjun med Ola-Schultz Eklund i Nordisk Papperstidning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078