23948sdkhjf

Contortatall värdefull för bioraffinaderier

Skogsodlingar med tätt planterad contorttall kan på kort tid producera stora mängder biomassa med lämpliga kemiska egenskaper till bioraffinaderier, säger SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i en studie.
Contortatall lämpar sig för direktsådd och ger täta stabila bestånd till en låg kostnad jämfört med plantering. En undersökning av kommersiellt sådda contortabestånd visade att de redan efter 30 år hade producerat 200 kubikmeter stamved per hektar, eller cirka 100 ton biomassa (torrvikt).

Bark och barr hade särskilt värdefulla fraktioner för ett buioraffinaderi. Bark innehåller upp till 20 procent extraktivämnen, barr har en avvikande kemisk sammansättning och lämpar sig särskilt för utvinning av vaxer samt fettsyraalkoholer.

Ur stamveden kan fetter till biodieselproduktion utvinnas. Till och med kottar kan ha ett värde, för utvinning av aromatiska ämnen till bland annat kosmetikaindustrin. Efter extraktion kan biomassan brännas i kraftvärmeverk.

Hur skogarna ska anläggas och skötas, och vad som kan utvinnas ur ved, bark, grenar barr och kottar, beskrivs i en avhandling av Ingegerd Backlund från SLU i Umeå.

Hon har utvärderat möjligheten att odla contortatall på ett sätt som möjliggör ett tidigt biomassauttag till bioraffinaderier, och till låg kostnad.

”Cirka 4 000 träd per hektar kan vara lämpligt i etableringsfasen, om man vill ha både en tidig biomassagallring och senare produktion av massa och timmer”, kommenterar Backlund i ett pressmeddelande.

Om hela trädet används kan totalt 2–3 ton råextraktivämnen, inklusive fetter, hartser, vaxer, aromatiska ämnen m.m, utvinnas per hektar redan ur ett 30-årigt contortabestånd om man använder hela trädet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078