I Danmark är det svarta kolet grönt
Produkten som kommer ut ur Andritz torrefieringsanläggning i Stenderup i Danmark ser inte mycket ut för världen. Vid första anblicken ser den ut som kol, men hemligheten sitter på insidan.
– Vi torrefierar biomassan. Processen i fråga gör att gamla koleldade kraftverk kan minska sina koldioxidutsläpp rejält, utan komplicerade och dyra moderniseringar, säger Bertil Strömberg, ansvarig för Andritz Biorefinery.
Torrefiering är en värmebehandling av biomaterial i en syrefri process. Andritz genomför torrefiering vid temperaturer på 250-300 grader°C under olika uppehållstider, beroende på vilka egenskaper man önskar att den färdiga produkten ska ha.
– Processen kan liknas vid rostning och leder till att fukthalten sänks och energitätheten höjs i det färdiga materialet. Vi avlägsnar nästan allt vatten och all hemicellulosa i biomassan, men bara 10 procent av energin försvinner under processen, säger Allan Melsen, platschef i Andritz torrefieringsanläggning i Stenderup.
Nordisk Papperstidning guidas i den imponerande torrefieringsanläggningen, som trots sin storlek, är en pilotanläggning. Hela procerssen inbegriper flisintag, torrefiering och pelletsframställning.
Träflisen torkas först i en roterande trumma för att nå önskad fukthalt. I det andra steget i processen går flisbitarna in i en trycksatt, roterande reaktor och rostas av de heta gaser som passerar genom. Från reaktorn förs sedan flisen med en skruv och svalnar på vägen innan förvaring i en lagringssilo.
Innan leverans till kund ska flisbitarna få sin rätta form och det sker med hjälp av en hammarkvarn som mal den torrefierade flisen till ett pulver.
– Om träbitarna mals till pulver och sedan pelleteras blir de enkla att transportera. Då är de också enkla att skyffla in för värme– och elproduktion i något kraftverk, eller vidareförädla till kemikalier eller drivmedel, fortsätter Allan Melsen.
Om materialet istället pressas till pellets, blir energidensiteten hög och då kan andra efterfrågade egenskaper för olika applikationer uppnås.
– Vi producerar torrefierade pellets som har minst lika bra kvalitet som vita pellets, utan att använda några binmdemedel.
Det är olika färg på flisbitarna beroende på hur länge de torrefierats och vid vilken temperatur. Andritz testar torrefiering vid olika temperaturer och uppehållstider. Energivärdet är högre om träbitarna är mörkbruna, men tanken är att en energiproducent ska kunna få en skräddarsydd produkt anpassad för sin specifika panna.
Andritz försöksanläggning i Stenderup är byggd för att demonstrera möjligheten att kunna producera ca 700 000 årston av den torrefierade biomassan i en reaktor. Pilotanläggningen vill med sin storlek visa industrin att det går att göra en kostnadseffektiv, grön energiomställning och byta från fossila energikällor till miljövänliga energikällor, utan några större investeringar i pannor eller inmatningssystem.
Källor säger till Nordisk Papperstidning att detta också fått energijätten Vattenfall att titta på möjligheten att ersätta upp till hälften av all stenkol som bryts med just torrefierad biomassa, senast år 2020, då EUs krav att minst 20 procent av all energi ska komma från förnyelsebara källor.
Industrin har valt att titta närmare på detta med torrefiering. Processen ger som sagt, högre energivärde i veden. Med torrefiering tar man bort vedkomponenter med lågt värmevärde. Man avlägsnar ca 30 procent av vikten, men tappar bara ca 10-15 procent avenergiinnehållet.
Det krävs ingen- eller ytterst lite modifieringsarbete för att utvinna produkterna. De är lätta att frakta genom sin form och de ställer mindre krav på lagring än vita pellets eftersom de är näst intill hydrofoba, vattenavvisande.
Industrin kan antingen anpassa kraftproduktionen efter biomassan. Eller så kan den anpassa biomassan efter kraftproduktionen. Valmöjligheterna har ökat.
Processen i Stenderup
Labreaktor installerad och första patentansökningar 2010
Beslut att bygga demonstrationanläggning Q4 2010
Projektering och tillståndsprövning 2011
Igångkörning Q3 2012
Kapacitet ca 1 ton ved per timme
Torkning, torrefiering och pelletering kan köras oberoende av varann