23948sdkhjf

Träförädlingsforum: Ljusare i norsk skogsindustri

2012-11-26 Norges skogsindustri har oanade möjligheter i framtidens bioekonomi. En viktig förutsättning är att landet minskar beroendet av oljepengar. Det framkom på årets Träförädlingsforum. Vidare framkom att Norske Skog har minskat skuldsättningen radikalt och är på väg att skapa aktieägarvärde igen.
Det fordras bättre och mer stabila rambetingelser och ökad satsning på innovation och utveckling på skogsindustrins område för att Norge ska lyckas. Det var huvudbudskapet i ett engagerat – och välpresenterat öppningsföredrag av vd Stein Lier-Hansen på årets Trädörädlingsforum, skriver tidningen Skogindustri på sin hemsida.

Så gott som alla fossila produkter kan ersättas med råvara från skogen. I Norge finns förutsättningarna menade Lier Hansen.

- Men bättre rambetingelser krävs, som ökad offentlig och privat satsning på innovation och utveckling, i kombination med en aktiv skogspolitik.

Tore Hansesætre från Norske Skogindustrier, redogjorde vidare för Norske Skogs förutsättningar.

Han menade att Norske Skog har skaffat sig bättre konkurrensförmåga än på länge. Skuldsättningen har inte varit så låg sedan 2003. Betydande kapacitet har lyfts ur, över en miljon ton, sedan år 2006.

Fokus framöver är att ytterligare minska skuldsättningsgraden, öka marginalerna och att satsa i nuvarande, befintlig industri. Så småningom skapas aktieägarvärde. Det var sex år sedan det skedde i Norske Skog, sade Tore Hansesætre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063