23948sdkhjf

Nytt koncept för energioptimering

2012-01-19 Karlstadsföretaget Promt lanserar tillsammans med Norrköpingsbaserade Frontway ett nytt koncept för energioptimering i massa- och pappersindustrin. Korsnäs Frövi är först ut att pröva metoden.
Energibesparingar ligger oftast dolda i de produktionsnära systemen. Med det nya konceptet, e-SIM, är det möjligt att analysera och balansera hela processen och samtidigt ta hänsyn till att produktionsvolymer varierar och att produkter och recept förändras.

Enligt Bo Garbe, försäljningschef på Promt, kan man därför snabbt se hur olika åtgärder påverkar varandra och vilka besparingar de leder till – och i vilken ordning förändringarna kan göras för att frigöra kapital till de lite större investeringarna.

Korsnäs Frövi är ett av bruken som testat e-SIM. Den inledande studien visade att det gick att spara uppåt en miljon kronor genom enkla förändringar hos sex pumpsystem i mälderiet.

- På sikt hoppas vi att e-SIM blir standard på bruken och används som en naturlig del i det kontinuerliga underhållet, säger Anders Nilsson, VD i Frontway.

I dag används e-SIM framförallt inom pappers- och massaindustrin, men metoden fungerar även för andra processindustrier.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078