23948sdkhjf

Stopp för genpotatis till pappersindustrin

2012-01-18 Den tyska kemijätten BASF avbryter utvecklingen av den genmodifierade stärkelsepotatisen Amflora, avsedd främst för stärkelsetillverkning för pappersindustrin.
Genmodifierad potatis för användning inom stärkelsetillverkning för pappersindustrin har odlats för kommersiellt bruk i Sverige i två år, bland annat i Norrbotten. Sverige var ett de första länderna inom EU att tillåta kommersiell odling av potatisen.

Amflora var godkänd för användning inom pappersindustrin, men vid en kontroll hösten 2010 hittades en icke godkänd sort, Amadea, bland de godkända, rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten. Det ledde till att företaget tvingades utreda hur inblandningen av den förbjudna grödan kunnat ske, och Amadeaplantorna förstördes.

Under våren 2011 genomförde Greenpeace en blockad mot potatislagret i Vojakkala utanför Boden i protest mot att det odlades genmodifierad potatis.

- Det är väldigt glädjande att BASF nu lägger GMO-potatisen Amflora på hyllan. BASF medger att européerna inte vill ha GMO-grödor, säger Patrik Eriksson, kampanjchef för Greenpeace.

Enligt ett pressmeddelande från BASF beror nedläggningen på motståndet mot genmodiferade grödor i stora delar av Europa.

- Därför är det ingen affärsmässig mening med att forsätta investera i produkter som enbart riktar sig till denna marknad, säger Stefan Marcinowski vid BASF Plant Science i ett uttalande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078