23948sdkhjf

SCA avyttrar förpackningsverksamheten

2012-01-17 SCA säljer förpackningsverksamheten till den brittiska förpackningskoncernen DS Smith. Köpeskillingen uppgår till 1,7 miljarder euro på skuldfri bas.
SCAs förpackningsverksamhet, exklusive de båda kraftlinerbruken, hade 2010 en nettoomsättning på cirka 24,2 miljarder kronor (2,5 miljarder euro) och ett rörelseresultat exklusive omstruktureringskostnader på cirka 1,1 miljarder kronor. Verksamheten har cirka 12 000 anställda.

– Försäljningen genomförs primärt för att möjliggöra en ökad tillväxt inom hygienverksamheten, säger SCAs koncernchef, Jan Johansson.

SCAs två kraftlinerbruk i Sverige ingår inte i transaktionen då dessa är väl integrerade i SCAs skogsindustriella verksamhet.

När det gäller den franska delen av förpackningsverksamheten, vars pris ingår i den angivna köpeskillingen, har DS Smith lagt ett bindande bud på att förvärva densamma. Denna process innehåller överläggningar med relevanta arbetstagarrepresentanter och kommer att behandlas separat, skriver SCA i ett pressmeddelande.

– Vi har under åren utvecklat vår förpackningsverksamhet och avyttrar en konkurrenskraftig rörelse till en industriell köpare, som kan fortsätta att utveckla den, säger Jan Johansson.

Transaktionen förutsätter ett godkännande av DS Smiths aktieägare och berörda konkurrensmyndigheter. Affären beräknas kunna slutföras under våren.

DS Smith räknar med att nå årliga kostnadssynergier på åtminstone 75 miljoner euro, 660 miljoner kronor. Det brittiska bolaget sysselsätter cirka 10 000 personer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062