23948sdkhjf

”Digital läsning ska inte vara dyrare”

2012-01-16 En vanlig bok beskattas med sex procents moms, medan momsen på nedladdningsbara e-böcker är 25 procent. Detta är en märklig ordning, skriver folkpartisten Cecilia Wikström i en debattartikel.
En vanlig bok beskattas med sex procents moms, medan momsen på nedladdningsbara e-böcker är 25 procent. Detta är en märklig ordning, som beror på alla EUs medlemsländer måste anpassa sina momssatser efter EUs mervärdesskattesystem. Och enligt det över 30 år gamla lapptäcket får reducerad moms bara tillämpas på fysiska publikationer, inte på digitala.

När EU-systemet nu ses över måste, den svenska regeringen driva frågan och agera mot momsdiskrimineringen, påpekar Cecilia Wikström i en debattartikel i Svenska Dagbladets nätupplaga. Ett land i digitaliseringens framkant ska vara pådrivande inom EU för neutrala momsregler, som inte diskriminerar en viss teknik, betonar hon.

”Momsen på tidningen är sex procent. Men om du läser samma tidning på en iPad, har du förmodligen betalat 25 procent moms. Samma sak med böcker. Papper: Sex procent. Ettor och nollor: 25 procent,” skriver Cecilia Wikström., som menar, att det självklart borde vara innehållet – inte distributionsformen – som avgör vilken momssats, som ska gälla. Ändå upprepas mönstret i många europeiska länder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078