23948sdkhjf

Cellmark köper globalt handelsbolag

2012-01-12 Göteborgsbaserade Cellmark, världens största företag inom handel med skogsprodukter, har köpt AIN, ett globalt handelsbolag för bland annat specialkemikalier och råvaror till metallindustrin.
Redan i höstas rapporterade Papernets engelskspråkiga nyhetsservice, att Cellmark köper AIN. Säljare är aluminiumjätten Constellium och prislappen hemlig.

AIN, Alcan International Network, med huvudkontor i Frankrike, handlar med specialkemikalier för en rad olika branscher samt med råvaror och utrustning för metallindustrin. Bolaget har nio kontor i Europa, ett i USA och nio i Asien, med sammanlagt 170 anställda. Årsomsättningen är 3,5 miljarder kronor.

- AINs handelsverksamhet passar väl in i vår affärsmodell. Trots att det egentligen inte finns några produktsynergier, så tror vi att vi har stora möjligheter att utveckla deras verksamhet. Arbetssättet är snarlikt, vi har kunskaperna och organisationen, hela infrastrukturen, säger Cellmarks VD, Hans Kling i en kommentar till varför Göteborgsföretaget köpt ett bolag, som verkar inom helt andra branscher än pappersindustrin, som varit Cellmarks inriktning under de 27 år företaget funnits.

I och med köpet tar Cellmark över alla företag som ingår i AINs nätverk och all personal.

Cellmark har i dag 520 anställda, varav 85 finns på huvudkontoret i Göteborg. Företaget, som startades av ett 20-tal arbetskamrater 1984, är fortfarande helt personalägt. Cirka 90 anställda har numera aktier i bolaget. Fyra av de ursprungliga grundarna finns kvar. Hans Kling är en av dem.

Cellmark har 47 egna kontor i 20 länder men är verksamt på 120 olika marknader. Årsomsättningen är cirka 18 miljarder kronor, och Cellmark har haft en "tillfredsställande lönsamhet" även under den senaste lågkonjunkturen, enligt Hans Kling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11