23948sdkhjf

Dagmar fällde fem miljoner kubikmeter skog

2012-01-05 Stormen Dagmar, som drog in över Sverige vid julhelgen, fällde sammanlagt fyra till fem miljoner skogskubikmeter. Den bedömningen gör Skogsstyrelsen.
Skogarna i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län drabbades hårdast, men lokalt finns stora skador även i angränsande områden, främst söderut.

Skogsstyrelsens bedömning av skadevolymen grundar sig på inventeringsuppgifter, som tagits fram i samverkan med skogsbruket. Den uppskattade fällda volymen skog på fyra till fem miljoner skogskubikmeter motsvarar ungefär 25 procent av den genomsnittliga årsavverkningen i de hårdast drabbade länen Gävleborg, Jämtland och Västernorrland.

- Vi har löpande dialog med skogsbruket som ser ett stort arbete framför sig med att få ut virket från skogen. Deras bedömning är att merparten av det virkesvärde som blåst ner går att ta till vara, säger Pär Larsson, regionchef på Skogsstyrelsen.

Upp till 700 000 kubikmeter skog som ägs av medlemmar i Mellanskog fälldes av stormen Dagmar, merparten i Hälsingland och Härjedalen. Träden som blåst ner var värda upp till 300 miljoner kronor.

På Sveaskogs marker fälldes cirka 450 000 kubikmeter (m3fub) virke. Av dessa volymer är 350 000 m3fub i Södra Norrland, 95 000 m3fub i Bergslagen och 10 000 m3fub i Götaland, skriver Sveaskog i ett pressmeddelande på Trettondagsafton. Sveaskog räknar med att upparbeta det stormfällda virket innan den 15 juli.

Till sommaren börjar skadeinsekterna att föröka sig. Det är mycket viktigt att det stormskadade virket, kommer ut från skogen innan dess.

Några uppgifter om större arealer stormfälld skog under den senaste stormen, Emil, finns inte. Under stormen Gudrun 2005 stormfälldes omkring 75 miljoner kubikmeter skog.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.25