23948sdkhjf

Södras ryska massabruk kan börja byggas 2013

2011-12-22 Det massabruk i Sibirien, som ryska Angara Paper vill bygga och driva tillsammans med Södra, kan börja byggas 2013. Det handlar om en investering på mer än 20 miljarder kronor.
Södra har fört diskussioner med Angara och den ryska investeringsbanken VEB under en längre tid, och för ett år sedan kunde Nordisk Papperstidning rapportera om planerna. I april i år undertecknade Södra ett avtal med Angara Paper om marknadsföring och försäljning av massa från det planerade bruket – en affär på runt sju miljarder kronor med dagens massapriser.

Enligt avtalet kommer Södra också att få ansvaret för bland annat teknikupphandling i samband med bygget. Som projektledare har Södra anställt Ulf Johansson, som ansvarade för bygget av Mercers massabruk i Stendal i Tyskland. Dessförinnan var han brukschef vid Södra Cell Mönsterås.

Ett krav från Södra för att gå in som delägare i Angara Paper är att ett svenskt aktiebolag ska äga det nya massabruket. Södra vill också att investeringsbanken VEB ska vara en stark ägare.

Det planerade massabruket kommer att få en kapacitet på cirka 1,2 miljoner årston och blir därmed världens största barrmassabruk. En del av produktionen kommer att avsättas på den ryska marknaden, men huvudparten avses exporteras till Kina. Södra räknar med att Kina kommer att vara den största marknaden för Södra Cell inom tio år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078