23948sdkhjf

Minskad pappersproduktion och sjunkande exportvärde

2011-12-20 Produktionen av papper i Sverige är lägre än förra året, och massaproduktionen är på oförändrad nivå. Exportvärdet för skogsindustriprodukter sjönk under tredje kvartalet.
Det framgår av Skogsindustriernas senaste kvartalsrapport, som publicerades på tisdagen.

- Pappersproduktionen under 2011 ligger på en nivå mer än en halv miljon ton lägre än före den ekonomiska krisen och recessionen 2008–2009. Det motsvarar årsproduktionen på två till tre medelstora pappersmaskiner, säger Marie S Arwidson, VD i Skogsindustrierna.

Exportvärdet för skogsindustriprodukter sjönk under tredje kvartalet. Sveriges pappersexport till EU har gått tillbaka, men har ökat till Asien, bland annat till Kina och Japan.

- Trots rådande konjunktur visar skogsindustrin framtidstro och investerar starkt, främst inom miljö- och energirelaterade områden, men också i utveckling av nya produkter, betonar Marie S Arwidson.

Investeringarna i massa- och pappersindustrin har ökat starkt under 2011, men minskar åter 2012. Omställning sker också till produkter med stabilare efterfrågan och bättre lönsamhet eller för ökad flexibilitet i produktion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064