23948sdkhjf

Ryskt WTO-inträde kan ge lyft för skogsindustrin

2011-12-19 Efter 18 års förhandlingar har Ryssland accepterats i världshandelsorganisationen WTO. Beslutet kommer på sikt att innebära ett lyft för skogsindustrin i Norden.
WTOs beslut ska godkännas av den ryska duman senast den 15 juni nästa år. Därefter tar det 30 dagar innan medlemskapet träder i kraft.

– Detta är historiskt. Det här betyder jättemycket för EU och Sverige, kommenterar Sveriges handelsminister, Ewa Björling, till Svenska Dagbladet.

Rysslands exporttariffer på virke kommer att sänkas dramatiskt, liksom även importtarifferna på trä och pappersmassa.

Hur stora sänkningarna av virkestullarna blir, är inte klart. Enligt Skogsindustrin i Finland, Metsäteollisuus, kommer exportavgifterna för gran och tall att sänkas med omkring 50 procent till mellan sju och åtta euro per kubikmeter, medan avgifterna för björk och asp sänks med ungefär 75 procent till storleksordningen fem euro per kubikmeter.

De nya tullnivåerna förknippas också med volymkvoter. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Direkt rör det sig om sex miljoner kubikmeter för gran och 16 miljoner kubikmeter för tall. Dessa kvoter gäller dock exporten från Ryssland i sin helhet, inte bara till EU. Enligt Mårten Larsson, skogsdirektör på Skogsindustrierna, har EUs andel bestämts till 9,5 miljoner kubikmeter.

För de nordiska massa- och papperstillverkarna har importen från Ryssland historiskt haft stor betydelse. På senare år har volymerna dock minskat kraftigt.

- Det här är ett steg i rätt riktning, men någon omedelbar effekt kommer det inte att ha. Vi måste ha tålamod, säger Markku Luhtasela, ansvarig för virkesanskaffning inom finska Metsälitto, till nyhetsbyrån Direkt.

För Stora Enso är virkesimporten från Ryssland viktig, i synnerhet vad det gäller björkfiber till bruken i östra Finland, och bolaget kommer att arbeta aktivt med att öka sin ryska införskaffning av vedråvara. Det uppger Jonas Nordlund, kommunikationschef för Stora Enso i Sverige, för nyhetsbyrån Direkt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078